Ország-világ

Szenteste után visszaáll az éjszakai kijárási tilalom

​Magyarországon túl vagyunk a járvány második hullámának tetőpontján. Ez az elmúlt héten már megfigyelhető tendencia, amikor is 8000 körüliről 4000 körülire mérséklődött a napi új fertőzöttek száma, folytatódni fog, hangzott el a Kormányinfón, amelyről a hirado.hu számolt be.

Szentkirályi Alexandra megismételte, hogy a kormány hétfőn döntött a szentestére vonatkozó kijárási tilalom egy éjszakára történő feloldásáról.

Gulyás Gergely miniszter elmondta, hogy sem Európában, sem a világon jelentős mértékű javulásról nem számolhatnak be: a vírus továbbra is terjed. Európa-szerte, vagy fenntartották, vagy tovább szigorították a korlátozásokat. A magyar kormány az este 8 órától másnap reggel 5 óráig tartó kijárási tilalmat december 24-én estére felfüggeszti, utána azonban visszaáll a kijárási tilalom.

Hozzátette, hogy

a 14 éven aluli gyermekek nem számítanak be a családi gyülekezésnek számító tíz fős keretbe.

Magyarország semmilyen személyszállító gépet nem fogad Nagy-Britanniából kedd éjféltől kezdve – hangsúlyozta. Megnyugtatónak nevezte, hogy az első hírek szerint az eddigi kifejlesztett vakcinák használhatóak és alkalmazhatóak az új vírustörzzsel szemben is.

​Magyarországon túl vagyunk a járvány második hullámának tetőpontján,

 
ez az elmúlt héten már megfigyelhető tendencia, amikor is 8000 körüliről 4000 körülire mérséklődött a napi új fertőzöttek száma, folytatódni fog. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány legalább január 11-ig fenntartja a veszélyhelyzet kihirdetésekor bevezetett rendelkezéseket. Mindenkit arra kért, hogy fegyelmezetten tartsák be a korlátozásokat, hogy a vírus a magas fertőzésszám ellenére kontroll alatt tartható legyen.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a következő napokban mintegy 5500 adag vakcina érkezik Magyarországra, de a következő napokban újabb szállítmány érkezik a Pfizer oltóanyagából.

Hangsúlyozta, hogy

a kormány minden vakcinagyártóval, így az oroszokkal és a kínaiakkal is tárgyal

– a cél az, hogy hatékony, ellenőrzött és engedélyezett vakcina álljon rendelkezésre. A miniszter azt kérte, hogy aki szeretne részt venni az oltásban, az a vakcinainfo.gov.hu honlapon regisztráljon. Ezt eddig már több mint 300 ezren megtették – emelte ki Gulyás Gergely.

Rámutatott, hogy a világon nagy versenyfutás zajlik azért, hogy kihez, mikor jut el az oltóanyag. A gazdaságvédelmi intézkedések közül a legfontosabbnak a hitelmoratórium meghosszabbítását nevezte. 2021. január 1. és június 30. között a jelenlegi feltételek mellet folytatódik a 2018 előtt felvett hitelek törlesztése. Jelenleg mintegy másfél millió magyar család veszi igénybe a hiteltörlesztési moratóriumot, ami lehetőséget ad arra, hogy tőkét vonjanak be a gazdaságba. 987 ezer vállalkozó jogosult továbbá arra, hogy éljen a moratóriummal, és ezek 48 százaléka élt is ezzel a lehetőséggel. A hitelmoratórium a teljes, 10 300 milliárd forintos hitelállománynak a 48 százalékára vonatkozik – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.
Gulyás Gergely elmondta: a kisvállalkozások teljes iparűzési adója a felére csökkent. Ez azokra a vállalkozásokra vonatkozik, ahol 250-nél kevesebb alkalmazott dolgozik. A kormány az alapján hozott döntést, hogy hol van a legnagyobb szükség megtakarításra, ennek következtében 150 milliárd forint marad a kis- és középvállalkozásoknál.

A 25 ezer fő alatti önkormányzatok esetében automatikusan jár a helyi iparűzési adó kompenzációja,

de a kormány az e fölötti városokkal is nyitott a tárgyalásokra. A kormány célja, hogy a kis- és közepes vállalkozások a lehető legjobb helyzetben éljék túl a nehéz időszakot.

Gulyás Gergely megemlítette a lakásfelújítási támogatásokat is. Ennek keretében az igénybe vehető 6 millió forintból 3 millió forint a kormányzati támogatás.

A legfontosabb ma a foglalkoztatottság, de még egy

ilyen nehéz válsághelyzetben is 900 ezerrel többen dolgoznak most, mint 2010-be Magyarországon.

​150 milliárd forint marad a vállalkozásoknál az IPA-fizetés ideiglenes felfüggesztésének eredményeként – mondta Gulyás. Az önkormányzatok a 2017-18-as támogatási szinten lesznek, és a 2011-es szinthez képest még több mint 50 százalékkal több bevételük lesz. A miniszter elmondta, hogy jó lenne, ha ezen viták nemcsak pártpolitikai viták mentén folynának. A kormány nyitott a tárgyalásokra az önkormányzatokkal, de a vállalkozásoknak ezt a nehéz időszakot túl kell élniük.
Szentkirályi:

az iskolai vagy óvodai területen dolgozók számára január 3-tól indul a koronavírus-tesztelés.

A miniszter az Origo kérdésére kifejtette: szerinte semmilyen elvi alapja nincsen a Jobbik és a baloldali pártok együttműködésének:

a szélsőbal és a szélsőjobboldal készül szövetséget kötni.

A baloldali kormányzás még akkor is csődhelyzetet eredményezett, amikor még egymással egyébként jóban lévő baloldali és liberális pártok kötöttek szövetséget. Most viszont két ellentétes pólus, a tűz és a víz együttműködéséről lenne szó a Jobbik és a DK, a Momentum és társaik együttműködésével.

​Orbán Viktor miniszterelnök korábbi bejelentésére reagálva elmondta:

több mint 300 ezren, mintegy 307 ezren, regisztráltak előzetesen a koronavírus elleni oltásra.

A kormány arra számít, hogy első körben 5 500 adag vakcina érkezik december 27-én a Pfizer/Biontech vakcinájából. Reményeik szerint ebből az oltóanyagból „jó néhány százezer adag” már idén rendelkezésre fog állni.

A cél az, hogy a kínai vakcina is a lehető leghamarabb megkapja az európai oltási engedélyt. Hozzátette, hogy nemcsak Kínában, hanem több más országban használják már ezt a vakcinát, tehát a kínai vakcina is megbízható. Ebben az évben reálisan fél-egymillió kínai vakcina érkezhet Magyarországra, ez csak az OGYÉI jóváhagyásán múlik – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely kifejtette:

a rendkívüli jogrendet az Országgyűlés jóváhagyásával tudja a kormány 15 napnál hosszabb időre bevezetni.

Ez jelenleg február 7-ig áll fenn, a kormány ezután újabb 15 nappal tudja meghosszabbítani, azután az Országgyűlés hozzájárulására lesz szükség. A jelenlegi helyzet indokolja a rendkívüli jogrend fenntartását. Felhívta a figyelmet, többször elmondták már, hogy a jogrend fenntartását az egészségügyi helyzet indokolja.

Az oltás ingyenes és önkéntes lesz. A kormány összesen 16 millió adag vakcina megrendelését tervezi, ez mintegy 8 millió ember beoltását tenné lehetővé, hiszen mindenkinek két oltásra van szüksége az immunitás eléréséhez.

 

Gyurcsány a legkorruptabb magyar politikus, aki a pártállami kapcsolatait felhasználva lett dúsgazdag ember, ezért teljesen hiteltelen, amit a volt kormányfő a korrupcióról mond. Az Origo kérdésére azt mondta, hogy ezen pártok legfontosabb célja a hatalom megszerzése, semmilyen elvi alapja nincsen az együttműködésüknek. Ha sikeresek lennének a választáson, akkor az nagyon kedvezőtlen fejlemény lenne. A szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal kötött szövetséget – tette hozzá.
Az önkormányzatok gazdálkodásáról szólva a miniszter elmondta:

mintegy 150 milliárd forint marad a vállalkozásoknál az IPA-fizetés ideiglenes felfüggesztésének eredményeként.

Az önkormányzatok a 2017-2018-as támogatási szinten lesznek, és a 2011-es szinthez képest még így is több mint 50 százalékkal több bevételük lesz. Jó lenne, ha ezek a viták nemcsak pártpolitikai csatározások mentén folynának. A kormány nyitott a tárgyalásokra az önkormányzatokkal, de a vállalkozásoknak ezt a nehéz időszakot túl kell élniük – tette hozzá.
 
Az RTL Klubnak az EU Next Generation alapjára vonatkozó kérdésére kifejtette: az Országgyűlés február 15-ét követően dönthet a Next Generation ratifikálásáról. Tartalmi viták vannak az Európai Néppártal, így ha azokban nem tudunk közös nevezőre jutni, akkor nincs jövőnk a pártcsaládban, ha sikerül megoldani ezeket, akkor van jövő – válaszolta egy másik kérdésre.
A 2021-es honvédelmi beruházásokat firtató kérdésre Gulyás azt felelte, hogy erről a Honvédelmi Minisztérium fog dönteni. Magyarország azt vállalta a NATO-val kötött szerződésben, hogy a GDP-nek a két százalékát a honvédelmi kiadásokra fordítja. Ez lehetőséget arra, hogy az eddig rendkívül elavult eszközökkel működő honvédség modernizációja végre megtörténhessen. Minden további információval a HM áll majd rendelkezésre.

A választási kampányra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a Fidesz nem változtat a választási stratégiáján

arra, hogy az ellenzéki pártok egy része közösen indul, a kormányzó párt 2016 óta számított.

Nehéz prognózisokról beszélni, mivel nem tudjuk, meddig tart a gazdasági válsághelyzet. Gulyás szerint ez addig tart, amíg nem lesz vakcina. A munkaerő-piaci történések alapján Magyarország a 4.-5. helyen áll a munkanélküliségi mutatókat tekintve, csak Csehország, Lengyelország és Málta áll jobban nálunk Európában. Jelenleg 26 ezerrel dolgoznak csak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt, amikor Magyarország, a gazdaság ereje teljében volt. Mindez jól mutatja, hogy a magyar kormány intézkedései a legeredményesebbek közé tartoznak Európában.

​A minimálbérről szólva elmondta, hogy

az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések okán abban bíznak, hogy 2021-ben érdemi növekedés történhet a minimálbérben.

Elég lehet a 116 ezer forintos nettó bér is ahhoz, hogy valaki részesedjen a hatmillió forintos felújítási hitelből, de kevesebbet is fel lehet venni – felelte egy másik kérdésre.
 
Gulyás Gergely hozzátette: a minimálbér akkora lesz, amekkora bérben megállapodnak a felek.
 
Ha nem jön létre december 31-ig megállapodás az európai Unió és Nagy-Britannia között, akkor életbe lépnek a vámtarifák. Arra a kérdésre, hogy mi várható a magyar-brit gazdasági viszonyokban, ha létrejön a Brexit és nem lesz megállapodás az EU-val, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy Magyarországnak továbbra is az lesz az érdeke, hogy erősek maradjanak a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok.

Nagy-Britanniába 2021. októberéig utazhatnak a magyar állampolgárok „sima” személyi igazolvánnyal,

azután – a jelen állás szerint – már csak útlevéllel tehetik meg ezt, mondta a miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, örül annak, hogy hat-hét éves vitát követően sikerült megállapodást kötni a norvég kormánnyal. Norvégia ugyanis nem tagja az EU-nak, így nem járul hozzá az uniós költségvetéshez sem, viszont tagja az európai gazdasági társulásnak, vagyis élvezi annak előnyeit. A Norvég Alap újabb pályázatainak kiírása egy civil alap közreműködésével, annak segítségével fogják kiírni – mondta a miniszter.
 
A 444.hu-nak a koronavírus elleni védekezés sikerességét firtató kérdésére Gulyás Gergely kifejtette: Ha megnézzük, hogy milyen országok állnak Magyarország mögött a halálozási statisztikákban, akkor látszik, hogy

nálunk sokkal gazdagabb, jobb egészségüggyel rendelkező országok sora van mögöttünk.

A Telex orosz vakcinára (Szputnyik-V) vonatkozó kérdésére kifejtette: csak ellenőrzött, bevizsgált és engedélyezett vakcinával lehet Magyarországon oltani. Azok a hírek, amelyek a mellékhatások súlyosságára vonatkoznak az idős betegeknél, egyelőre megalapozatlanok. Ugyanakkor elmondta, hogy

a Szputnyik-V vakcina jelenleg még nem rendelkezik oltási engedéllyel hazánkban.

Hangsúlyozta: 150 milliárd forintot hagy a kormány a magyar gazdaságban, ami igen jelentős összegnek számít. A kormány ugyanakkor segít az önkormányzatoknak, amennyiben a helyi iparűzési adó kiesése miatt gondjaik keletkeznének. A kormány csak veszít ezzel a fajta kárpótlással, ugyanakkor a gazdaság megóvása kiemelten fontos – tette hozzá.

Az Ukrajnával kialakult feszültségekre utalva Gulyás Gergely elmondta: Magyarország jó szomszédi kapcsolatok fenntartására törekszik Ukrajnával, ez azonban nem lehetséges, ha valahol a magyar kisebbség emberi és kisebbségi jogait nem tartják tiszteletben – zárta keddi sajtótájékoztatóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: archív fotó, MTI/Balogh Zoltán