Térség

Nagylelkű felajánlásából kapott padfűtést az óföldeáki erődtemplom

Ősz elején sem ért véget a modernizálás: a térség országgyűlési képviselőjének segítségével egy újabb felújításon is átesett a történelmi jelentőségű templom.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, mintegy 84 millió forintból újították fel Óföldeák – és az egész térség – ékességét, a 15. század második felében épült erődtemplomot, amelynek rendbe tételére az utóbbi húsz évben nem nyílt lehetőség: a falak felvizesedtek, a tető beázott, a fahíd pedig életveszélyes állapotba került. A szeptember végi átadó ünnepség óta rendkívül sokan látogatják a templomot – tudtuk meg a plébánostól, aki ezért úgy döntött, hogy nem a korábban megszokott módon, kéthetente, hanem minden héten lesz szentmise.

A templomban azonban eddig nem volt semmilyen fűtés, ami azért is volt különösen nagy probléma a hűvös ősz, majd a zord tél beköszöntével – mondta el portálunknak Laczkó István –, mert magaslaton fekszik, a szél jobban éri, ezért más templomokhoz képest is sokkal hidegebb.

 

 

A padok fűtésére így nagy szükség volt, amelyre komfortos és hatékony megoldást dolgoztak ki. A beruházás kivitelezője ezt úgy oldotta meg, hogy a padok felületére fektetett, majd kárpittal lefedett fólia csak azon a területen fűt, ahol leül valaki, így gazdaságos is. Mint a plébánostól megtudtuk, az ülőfelület mellett a templomban lévő összesen 16 darab pad háttámláját is fűtéssel látták el.

Laczkó István azt is elárulta, hogy a több millió forint értékű beruházást Lázár János nagylelkű felajánlásából tudták megvalósítani: a térség országgyűlési képviselője az átadó ünnepség után jelezte a plébánosnak, hogy a fűtésrendszer kiépítésével szeretné támogatni a közösséget.