Térség

Korszakváltással, terven felüli eredménnyel zárja az évet a Ménesbirtok

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója volt ma a Rádió 7 vendége, Kovács Norbert a koronavírusjárvány következményei ellenére is pozitív eredményekről számolt be, és optimistán tekint a jövőbe.

Nagyon szomorú, hogy 2020-ról mindenkinek a járvány fog eszébe jutni, mondta el a vezérigazgató a műsorban, ami természetesen a cég működésére is hatással volt. A mezőgazdaságot azonban szerencsére kevésbé érintette, mint más ágazatokat, a napi termelési folyamatokkal lehetett haladni, az elsőszámú prioritás az volt, hogy meg tudják őrizni a munkavállalók egészségét, és a munkavégzés biztonságát.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kiemelt figyelmet fordított és fordít ezért a tesztelésre, mondta el Kovács Norbert, erre már eddig is több mint 30 millió forintot költöttek, és az országosnál szigorúbb szabályokat is bevezettek, hangzott el a műsorban.

A növénytermesztési ágazat terven felüli eredménnyel zárt, még a tavaszi 75 napos aszály, és a nyár eleji túlzott esőzés ellenére is, az értékesítési árak is jól alakultak. Elsősorban az őszi vetésű gabonanövényekben volt terméskiesés, de a kukorica és a szója ezt kiegyenlítette, és nagy előrelépést jelentett idén már a saját tároló és feldolgozó kapacitás is.

A szarvasmarha telepen történt fejlesztést egy korszakváltásként jellemezte a vezérigazgató, 40 éves technológiát váltottak le a legkorszerűbbre, két olyan istállót adtak át, ahol 880 tehén fejése történik meg teljesen automatizált módon.

A tej minőségében és mennyiségében azonnal látszott a javulás az átköltöztetés után és a rendszer még arra is képes, hogy ha egy tehén teje bármi miatt nem megfelelő minőségű, akkor elkülönítésre kerül, emelte ki Kovács Norbert.

A Ménesbirtok számára viszont nagyon rossz hír volt, hogy elmaradt Hollandiában a négyes fogathajtó világbajnokság, erre ugyanis olyan fogattal kvalifikáltak, amelynek minden Nonius lova helyben tenyésztett, tartott és képzett, nem pedig összevásárolt, ami egyedülálló lett volna.

Ezzel szemben viszont örömhír, hogy kívül belül felújításra és az eredeti állapot visszaállításra kerülhettek 200-230 éves istállók, valamint elkészült egy új látogatóépület is, amely tavasztól várja majd azokat, akik érdeklődnek a Nonius és Gidrán tenyésztés iránt.

Nemrég pedig elérhető lett egy videó is, amin a Készenléti Rendőrség mutatja be, hogy a Nonius lovak mi mindenre alkalmasak, mennyire jól trenírozhatóak, és a kívánt speciális feladatokat milyen kiválóan hajtják végre.

A vezérigazgató a műsorban beszélt arról is, hogy a Mezőhegyes életében rendkívül jelentős beruházásként értékelhető iskolafelújítás is jól halad, ennek befejezését nyárra tervezik, hogy a diákok a szeptemberi tanévet már itt kezdhessék meg, valamint jövőre indulhatnak a szintén korszakalkotó mintegy 8,5 milliárd forintos öntözésfejlesztési mintaprogram munkálatai is, amelyre mosta közbeszerzés kiírása után az ajánlatok beérkezését várják. Enek a beruházásnak a befejezése várhatóan 2022 nyara.

Kovács Norbert beszámolt arról is, hogy a lehetőségekhez mérten az év vége közeledtével a cég különböző támogatásokkal is szeretné megköszönni a dolgozók munkáját.