Hírek

Ezt gondolják a pártok Farkas Éva Erzsébet országgyűlési képviselő-jelöltségéről

A Fidesz szerint Lázár János a nyerő, az MSZP nem válaszolt. A DK örülne Farkas Éva Erzsébet képviselőjelöltségének, míg a Jobbik inkább nem kommentálja Márki-Zay Pétert. A makói képviselettel is rendelkező pártokat kérdeztük.

A hét mondata: Hódmezővásárhely polgármestere szerint a Fidesz-KDNP-nek Makó városvezetőjét kellene indítania jelöltként a következő parlamenti választáson. „Nem csoda, hogy a pártjában többen is őt tartják Csongrád-Csanád megye 4-es számú körzetének legalkalmasabb fideszes jelöltjének a 2022-es országgyűlési választásokra” – így jellemezte Farkas Éva Erzsébetet Márki-Zay Péter a Promenad.hu-nak.

Márki-Zay váratlannak tűnő üzenetével több cikkben foglalkoztunk a napokban. Eltöprengtünk rajta, miért akarhatja a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, hogy Farkas Éva Erzsébetet indítsák a kormánypártok, majd végigvettük az érveket, miért lehetne ideális jelölt a makói polgármester. Aztán megkérdeztük és kielemeztük, hogyan vélekednek a felvetésről a Makó Híradó és a Promenad olvasói. Sokan azt írták, Márki-Zay fél Lázár Jánostól, és más fideszes ellenfelet „választana” magának. Akadtak, akik naivnak nevezték, megint mások úgy látták: a balliberális politikus nagyon is tudatosan taktikázik, valójában a DK-t, Gyurcsány Ferencet kóstolgatja és teszteli, aki a Csongrád-Csanád megyei 4-es választókerületben nem őt, hanem Mucsi Tamás indulását támogatja.

Ha már kommentelőink így feldobták a labdát, megkerestük a pártok makói szervezeteit és vezetőit, árulják el, ők mit gondolnak Márki-Zay mestertervéről, illetve milyen jelöltnek tartanák Farkas Éva Erzsébetet!

 

A Fidesz szerint Lázár a nyerő

Czirbus Gábor, a Fidesz makói elnöke röviden válaszolt kérdésünkre: „A hódmezővásárhelyi-makói térség országgyűlési képviselőjét Lázár Jánosnak hívják.”

 

Mágorinak ez a cikksorozat már sok(k)?

Mágori Andrást ugyan külön nem kerestük meg az ügyben, de a megyei közgyűlési és városi képviselő, a makói Fidesz alelnöke közösségi oldalán reagált pénteken. „Immáron a negyedik cikket olvashatjuk a héten, amely a kandeláberes vásárhelyi polgármester egyetlen mondatán alapszik” – dohogott kicsit cikksorozatuk kapcsán. Bejegyzése azonban elgondolkodtató! Nem akarunk amatőr kremlinológusok lenni, és az is lehet, hogy csak az agyunkra ment a sok politika, de Mágori valahogy érdekesen mindig úgy beszél Lázár Jánosról és teljesítményéről, hogy a képviselő eredményei mögött valójában a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök érdemei sejlenek föl. Igencsak talányosan fogalmazott, nézzék csak!

„A Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltjeit a Fidesz, ezen belül Orbán Viktor, a párt elnöke választja ki, a rátermettségen, a Fidesz hitvallásával való azonosuláson felül az egyetlen kritérium az, hogy a jelölt esélyes legyen a győzelemre. A Fidesz-kormány által segítve Lázár János miniszter úr, országgyűlési képviselő úr rengeteget dolgozott Makó fejlődéséért, Orbán Viktor miniszterelnök úr tegnapi európai uniós győzelmének köszönhetően ez a fejlődés töretlenül fog folytatódni, azaz a Fidesz és Lázár János nagy győzelmi eséllyel vághat neki a 22-es választásnak” – írta. Hozzátette: Makó polgármesterét, Farkas Éva Erzsébetet a megye egyik legnagyszerűbb fideszes politikusának tartja, Lázár Jánossal együttműködve hatalmas sikereket értek el minden makói megelégedésére. Végül emlékeztetett: az utóbbi három választáson mindig a Fidesz jelöltje győzött Makón, és szerinte ez 2022-ben sem lesz másként.

 

A Jobbik nem foglalkozik Márki-Zayval

Minden pártot megkerestünk. A makói MSZP – mondhatjuk immár: szokás szerint – nem válaszolt érdeklődésünkre, úgy látszik, nincs véleményük a helyi politikai történésekről. A Jobbik pedig nem kívánta kommentálni Márki-Zay kijelentését. A párt nevében Zeitler Ádám választókerületi elnök, makói képviselő küldte el a választókerületi elnökség álláspontját a vásárhelyi polgármester nyilatkozatáról: „Márki-Zay Péter tudja a legautentikusabban értelmezni a saját szavait, így javasoljuk Önöknek, inkább hozzá forduljanak ez ügyben. A nyilvánosság előtt nem szeretnék személyi javaslatokat kommentálni” – áll a lakonikus tömörségű közleményben.

 

Mucsi Tamás kormányzásra készül

Annál inkább bő lére eresztette válaszát Mucsi Tamás, a balliberális oldal 2019-es makói polgármester-jelöltje, a DK helyi képviselője.

Lapunknak azt írta: nem szeretne találgatásokba bocsátkozni, hogy mire gondolhatott a „költő” (azaz Márki-Zay). Véleménye szerint ugyanakkor az ellenzéknek ideális lenne, ha Farkas Éva Erzsébet lenne a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje, hiszen „városvezetőként megbukott, így könnyebb lenne a győzelem az ellenzéknek, mint Lázár Jánossal szemben.”

Hozzátette ugyanakkor, véleménye szerint nekik nem feladatuk tippelgetni vagy kijelölni, hogy kivel szemben szeretnének győzni.

„Látszik, hogy a Fidesz pánikban van, a válságkezelés mind országosan, mind helyben káoszba fulladt. A Szájer-botrány pedig a Fidesz alapvető álszent értékrendjére mért végzetes csapást. Mi kormányzásra készülünk, így nem azzal kell foglalkoznunk, milyen személyi döntéseket hoznak ellenfeleink. Jelenleg a munkára való felkészülés a feladatunk” – olvasható a DK választókerületi elnökeként és a DK Országos Tanácsának tagjaként jegyzett levelében.