Hírek Térség Top

Harminckét facsemetét ültettek el Földeák központjában

Huszonkettő a Szent László téri középületek, míg tíz a Zárda utcai iskola, illetve az óvodaépület elé került, a községi fásítási program keretében.

Négy középület, a Szent László téri iskola, a községháza, valamint a Návay Lajos Általános iskola Zárda utcai épülete, illetve az óvoda elé ültettek a héten összesen harminckét facsemetét, a községi fásítási program keretében. A Szent László téri iskola, a községháza elé összesen huszonkét cseplesz meggyet (azaz gömb meggyfát), a Zárda utcai iskola, valamint az óvoda épülete elé pedig összesen tíz oszlopos gyertyánfát, azaz facsemetét ültettek ki.

A díszfák értéke összesen 392 ezer forint, ezért Hajnal Gábor polgármester mindenkit arra kér, hogy vigyázzon rájuk.

navigate_before
navigate_next

A mostani fásítás helyszínei. Fotó: Földeák Község Hivatalos oldala/Facebook

A községi fásítási programot a földeáki önkormányzat (az anyagi helyzete figyelembevételével) folytatni szeretné. 2021-ben – a terveik szerint – további parkosítási munkálatokat végeznek majd a bölcsődénél, az egészségháznál, az Öregek Napközi Otthona udvarán és elkezdik a Szent László téri parkunk teljes körű megújítását, rendbetételét, mely munkát három évre elosztva szeretnék elvégezni.

Földeák, az országos településfásítási programnak köszönhetően harminc nyírfát is nyert, ezeket tavasszal a Köztársaság téren, az óvodában, iskolában, valamint az új piactéren, illetve annak a Petőfi utcai bejáratnál ültetik majd el – mondta portálunknak nemrégiben  a polgármester, aki hozzátette: azért adták be a pályázatot, mert úgy gondolják, hogy a fákra mindig szükség van, azok hozzátartoznak az életünkhöz, része az életünknek. A fákat mindig a jövőnek ültetjük, talán jelképes lehet ez is, hogy hiszünk a jövőnkben és az utánunk következő generációban és abban, hogy élhető települést hagyunk rájuk.

Civil szervezet is ültetett

Összesen hatvankét fát ültetettek az idén nyáron a főtéri templomkertbe, azaz egyházi területre, a Varga Zoltán elnök vezette Tegyünk Együtt Földeákért Egyesület tagjai, akik a Szent László téri park teljes rekonstrukciója során a már menthetetlen állapotban lévő, idős fákat kivágták. A szükséges tereprendezést követően, azok helyébe – jellemzően a templom főbejárata mellett elvezető sétánnyal párhuzamosan – ültették el azt a mintegy hatvan facsemetét: tulipánfákat, hársfákat és díszcseresznyefákat, illetve tölgyeket, melyeket Lázár János, a térség országgyűlési képviselője ajándékozott a településnek.