Térség Top

Átemelő szivattyúkat kapott hét Makó térségi település

Apátfalva, Magyarcsanád, Királyhegyes, Pitvaros, Kiszombor és Óföldeák valamint Csanádpalota is megkapta azt a Heron típusú átemelő szivattyút, melyet a földeáki önkormányzat az INTERREG-es pályázatán nyert pénzből vásárolt. A címlapképen: Farkas János Magyarcsanád polgármestere és Hajnal Gábor Földeák polgármestere, az utóbbi által a helyszínre szállított szivattyút dobozát bontja ki.

Az egyébként a belvíz elleni védekezésben rendkívül hasznos átemelő szivattyúkat Hajnal Gábor, a pályázó Földeák polgármestere személyesen adta át a polgármestereknek, azaz Szekeres Ferencnek, Horváth Lajosnak, Farkas Jánosnak, Simonné Sinkó Erikának és Debreczeni Istvánnak, illetve Szekeres Krisztiánnak, Kiszombor alpolgármesternek és Sarkadi Péternek, Pitvaros jegyzőjének.

A földeáki önkormányzat a fent említett hat Makó térségi kistelepülés és Csanádpalota hozzájárulásával nyerte el azt a pályázatot, melynek köszönhetően a Földeáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére egy új tűzoltóautó tudtak vásárolni. E pályázat része volt ezen felül – többek között – ezen szivattyúk beszerzése is. Hajnal Gábor azt kívánta a települések vezetőinek, hogy ne kelljen használniuk ezeket az átemelő szivattyúkat, ám amennyiben a szükség úgy hozza, akkor viszont segítse azokat a védekezésben.

navigate_before
navigate_next

Az INTERREG-es határon átnyúló „Safer communities in the cross-border area by improved disaster ROHU41” elnevezésű projektben (mely zárását tavaly novemberben tartották) a földeáki önkormányzat közösen pályázott a romániai, 1300-es lélekszámú Valkány település önkormányzatával arra, hogy a két település önkéntes tűzoltói egy-egy, hetven-hetvenmillió forintba kerülő tűzoltóautóval gazdagodjon.

Ehhez és összességében a tűz megelőzéséhez, és a tűzoltósághoz kapcsolódóan több szemléletformáló rendezvényt is rendeztek már a településen és a térségben az iskolásoktól kezdve az édesanyákon át valamennyi korosztály számára. De szerveztek rendvédelmi napokat, tartottak tűzvédelmi és tűzmegelőzési előadásokat iskolákban, óvodákban egyaránt, valamint elméleti- és gyakorlati oktatásokat is a tűzoltóknak.

A Renault alvázra épített, s hosszú ideig várva várt tűzoltóautó forgalmi engedélye már tavaly megvolt, köszönhetően a helyi önkormányzat saját erejének, mely finanszírozta a jármű és a felépítménye magyar műszaki vizsgáinak több mint tízmillió forintos költségét. Az új jármű, mellyel tavaly novemberben a földeáki Návay iskola diákjai testközelben is megismerkedhettek, jóval korszerűbb és gyorsabb, mint a több mint 30 éves elődje, a ma is üzemképes IFA. Az új autó már hab tárolására is alkalmas, míg a régi erre alkalmatlan, illetve az új kocsi víztartálya űrmérete is nagyobb mint a régié.

Míg azonban a valkányi tűzoltóautó már réges-régen szolgálatba állt, a földeáki járművel akadt némi váratlan probléma. Így például kiderült, hogy a pályázat kiírói megfeledkeztek arról, hogy míg Romániában 16, addig Magyarországon 27 százalékos az áfakulcs. Így a különbözetet a pályázat nem fedezte, azt a földeáki község önkormányzata állta. Ahogy a német rendszámmal érkezett jármű honosítását illetve a műszaki vizsgája költségét is a község fizette.