Térség Top

Visszakerült a megújult harangsisak a pitvarosi iskolára

Újabb lépéssel került előrébb ma a pitvarosi iskola felújítása. Visszaemelték a helyére a szépen megújult egykori harangsisakot. Fotó Pitvaros/Facebook.

A harangsisakot idén augusztus 18-án emelték le ideiglenesen a helyéről. A művelethez mindösszesen egy darura és az azt kezelő szakemberre volt szükség. A visszahelyezéséhez valamivel több. Igaz zömük a pontos illesztést felügyelte, azaz igazgatta a pontos helyére.

A teljesen felújított harangsisak vázszerkezetét a fővállalkozó építette és a bádogos munkát nagy odaadással Lehoczki Tibor tótkomlósi bádogos készítette el, az eredeti alapján. Részletgazdag és időtálló megoldásokkal szépítette és építette az új harangsisakot. Mind a kivitelezők, mind a pitvarosaik büszkék az elkészült harangsisakra.

Az egykoron felekezetinek épült intézmény tetején a le-, majd most felújítva visszaemelt sisak alatti harang hívta szavával egykoron az iskolába a gyerekeket.

Az iskola felújítási munkálatok július elsején az építési terület átadásával kezdődtek, a munkálatokat elnyerő, orosházi Iványi Építő Kft. ezt követően a szükséges bontással kezdte meg az újjáépítést.

Az iskola Kossuth utca 27. és Petőfi tér 15. szám alatti épülete bővítésére és belső felújítására a fenntartó Hódmezővásárhelyi Tankerület pályázott. A tervek szerint az 5453 négyzetméteres telken álló, 1576 négyzetméter alapterületű épületek közül 37,51 négyzetméteres melléképületet elbontják, s az 1288 négyzetméter alapterületű intézményt egy új, összesen 143,75 négyzetméteres alapterületű szárnnyal bővítik. Az iskola előtt két parkolót is építenek. Petőfi tér 15. szám alatt telepítenek három új játszótéri elemet, építenének egy új kerítést, kétszárnyú kapuval, s rendbe tennék az iskola környezetét is. A 482 millió 683 ezer 410 forintos költségeket a tankerület az európai uniós támogatás mellett saját forrásából fedezi.

navigate_before
navigate_next

A jelenleg 9 tantermet és a tanári szobákat tartalmazó iskola – a közbeszerzési értesítőben részletesen közzétett felújítást követően – áthelyezett és új tantermeket, valamint összevont tanári helyiséget tartalmaz majd. A kétszintes főépület és a földszintes, két kisebb tantermet tartalmazó épület összekötésre céljából létesülő kisebb bővítményben közlekedő tér és egy csoportszoba jellegű tanterem lesz majd. A két épület összekapcsolásával és a főépület közlekedő rendszerének módosításával az eddig, csak az udvaron keresztül megközelíthető vizesblokk is az épületbe kerül. A bővítményben kap helyet a fiú mosdó, az akadálymentesített vizesblokk, takarítószer tároló és külső megközelítéssel a gondnok tartózkodója és műhelye.

A tanári szobák a most szolgálati lakásnak helyt adó épületrészbe kerülnek. A tanári szobák áthelyezésével felszabaduló területek a közlekedő-aula teret növeli, mivel a közösségi tér aránya az épület befogadó képességéhez viszonyítottan jelenleg alacsony. Az épület egészét fűtő két kazánt és a hozzá kapcsolódó hőközpontot az aula üvegfala elől a padlástérben kialakítandó gépészeti helyiségbe helyezik át. Megemelik az aula padlóját, illetve teljes átépítenék annak lapos tetős szerkezetét is, így alakítanak ki egy akadálymentesen használható földszinti területet. A teljes akadálymentesítés érdekében a főbejárathoz és az aulához csatlakoztatva szabványos lejtésű rámpát építenek. A bővítéssel nem érintett épületrészen áthelyezik majd a tornaszobát, melyhez leány és fiú öltözőket alakítanak ki, átalakítják a vizesblokkokat, kialakítják a tanári helyiségeket, illetve lecserélik a teljes tető héjazatot.

A kéttantermes épületrészt és a szolgálati lakást utólagos hőszigeteléssel látják majd el, s a szolgálati lakáson homlokzati nyílászáró cserét is elvégezik. Az átalakítások után összesen 1400,58 négyzetméter hasznos alapterületű épület létesül. A meglévő főépület 10 éven belül elkészült 10 centméteres vastagságú polisztirol homlokzat hőszigetelését és műanyag ablakait nem hőszigetelnénk tovább, mivel az gazdaságtalan volna.

Az új épület fűtését kondenzációs gázkazánra cserélik. Az iskola épületben ledes világítást kap, s egy 25 kW-os napelem telepítésével teszik energiatakarékosabbá.

A felújítás, bővítés után is csak a felsősök járnak majd az épületbe. A felújítás a tervek szerint legkorábban jövő áprilisban fejeződhetnek be.