Térség Top

Megerősítették a rendőri jelenlétet Maroslelén

Drimba Tibor polgármester kérésére emelt létszámmal van jelen a rendőrség Maroslele külterületén, míg a határrendészet a község külterületén, az utóbbi napokban nagyobb számban megjelent illegális határátlépők miatt.

– Az elmúlt napokban megnövekedett az illegális határátlépők száma településünkön, illetve annak körzetében. A mai napon, egyeztetve a rendőrséggel kértem hogy nagyobb létszámú hivatásos állományi jelenlétet kérnék segítségül bel- és külterületen egyaránt. Így a határrendészet átcsoportosított létszámmal a külterületen, míg a rendőrség belterületen van jelen. Kérek továbbra is mindenkit, hogy amennyiben rendellenességet észlel(vélhetően külföldi állampolgárokat, csoportokat) úgy értesítse a polgárőrséget, majd a rendőrséget. Továbbra sem Maroslele az úti cél. Kérném, hogy fokozottan figyeljünk az egyedül élőkre, idősekre és egymásra! – hívta fel a marosleleiek figyelmét Drimba Tibor polgármester.

A község vezetője ezzel reagált arra, hogy a múlt héten a község határában, a Maros árterében, illetve a község belterületén is felbukkantak illegális határátlépők. A körzeti megbízott a 06-30-867-5177 és a 06-20-209-5334-es, míg a polgárőrség: a 06-30-621-6236-os számon bárki felhívhatja, ha gyanus idegeneket pillant meg akár benn a faluban, akár a külterületen.

***

Maroslele polgármestere nemrégiben – miután tíz migránst fedeztek fel a község határában, a Maros árterében – azzal a kéréssel fordult a faluban élőkhöz hogy körültekintően közlekedjenek, ha idegen személyeket vagy autó(ka)t pillantanak meg, jelezzék az a folyamatosan járőröző rendőröknek vagy polgárőröknek.

Az útvonaluk alapján az Ószegedi úton, illetve a településünk Óföldeák felőli oldalán is megjelenhetnek. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy kellő körültekintéssel közlekedjünk és idegen autó vagy személyek láttán jelezzük (azt) a rendőrségnek vagy a polgárőrségnek, akik folyamatosan járőröznek.”– írta a marosleleieknek szóló, a község hivatalos Facebook oldalán közzétett bejegyzésében Drimba Tibor.

A faluvezető felhívása máris eredményt hozott, a múlt pénteken azzal hívták fel helyi lakosok, hogy vélhetően migránsok sétálnak Maroslele belterületén. A polgármester továbbította a bejelentést a helyi polgárőröknek, illetve a rendőrségnek. A két szervezete együttes keresésbe kezdett, s negyedórán belül rábukkantak az idegenekre, s elfogták a két – magukat szír állampolgároknak valló – migránsokat.

Szombaton pedig újabb kilenc főt tartóztattak fel a 4414-es út 25-ös kilométerszelvényében, azaz a Maroslele és Makó közötti szakaszon. A fentiek fényében nagyon jól működik a lakossági „jelzőrendszeres” riasztási módszer, annak ellenére, hogy Maroslele nem számít a migránsok úti céljának.

Maroslele területén egyébként a romániai határszakaszon át kerülhetnek illegális határátlépők. Mint ismeretes, a szerb-magyar határszakaszon kerítés állja a próbálkozók útját, de ilyet a román határra nem telepítettek, lévén a migráció fő útvonala nem ide esik.

Az illegális határátlépők egyébként kiépített, de jellemzően használaton kívüli közúton is átléphetik a határt, úgy hogy kikerülik a rendes határátkelőket. Így érkezhetnek a közeli Kiszombor külterületére az Óbébai úton, amely magyar és román végét egy közönséges sorompó zárja le, de ilyen sorompóval elzárt út vezet a csanádpalotai kishatár-átkelőhöz a régi Eperfás út végén, mely azonban nincs nyitva minden nap.