Nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat az idén.

Már a második gyertya ég a koszorún, jelezve, félidőhöz érkezett az adventi készülődésünk – a naptár szerint. Hogy miként érzünk valójában, más kérdés. És egyáltalán nem meglepő, ha a hangulatunk idén nem ünnepi. De még van remény! Ebbe a pici, csendes érzésbe kell most belekapaszkodnunk, hogy minden tény mellett, karácsony közeleg. Az út odáig nem változott, csak a körülmények. Azok viszont alaposan. És emiatt talán úgy gondolhatjuk, a máskor áhított és hőn várt téli napok sem lesznek az igaziak.

Vagy. Éppen most fogjuk csak igazán megélni. Zajos külsőségek és ajándékhalmok nélkül. Tömegjeleneteket és frusztrált boltjárásokat nélkülözve. Ha a szabályok mentén közelítve vizsgáljuk meg a témát, akkor rájöhetünk, hogy előbbiek igazából nem is tartoznak a lényeghez. Csak már annyira hozzászoktunk a karácsonyi káoszhoz, hogy azt hisszük, nélküle üresek leszünk. Persze mindannyian szeretjük az ünnepi fényeket és várakozunk a hóesés után, hogy fehér, puha lepel borítsa be a tájat, mint régen, és ezek akár meg is valósulhatnak majd. És mára talán megérkezett már mindenkihez a Mikulás is, mert ha csomagot nem is, valami jelet, remélem, mindenki kap: egy jó szót, nem várt kedvességet, meglepetés telefont, bármit. És mindegy ki mennyi idős, a gyermeki lelkünket mindig kell, hogy őrizzük.

Csakúgy, mint azt a hitet, hogy az ünnep tőlünk lesz szép és nem attól, ami körbevesz bennünket.

Ettől függetlenül hiányozhatnak a vásárok, a forralt boros, mézeskalács illatú közösségi élmények, a téli utazások és az a szabadság, hogy magunk határozhatjuk meg, mit és hogyan szeretnénk karácsonykor tenni. Ebben a legfájóbb lehet, hogy ha nem lehetünk együtt az idős hozzátartozóinkkal a fa körül, vagy nem jöhetnek külföldi családtagok haza és így fizikailag nem lehet teljes a létszám. De ha szerencsések vagyunk, akkor tudhatjuk, hogy egészségesek és a távolság a modern technikai eszközöknek köszönhetően már nem akadály. Lelkileg nem könnyű, de talán most először megérthetjük, ha még eddig nem tudtuk, hogy mi a lényeg az ünnepben. És a tanulsága velünk maradhat akkor is, ha már távoli lesz mindaz, amit most kell megélnünk.

 

Már érezhetjük, hogy nagyon más most ez az advent: érzékenyebb, lelkibb, befelé fordulóbb. De kreatívabb, személyesebb, valódibb is akár.

Csak rajtunk múlik.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest