Térség Top

Elkápráztatta a zsűrit az apátfalvi népzenészek videós produkciója

,,Kiemelt Arany’’ fokozattal jutott be a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar és a Pátfalvi Trió a XIII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjébe. Pedig csak egy-egy produkciójukat rögzítő videót küldtek a zsűrinek.

– A Vass Lajos Népzenei Szövetség rendezi meg a XIII. Vass Lajos Népzenei Verseny. A verseny másfél éves ciklusokban zajlik, az elődöntőből a szakmai zsűri jóváhagyásával a középdöntőbe, majd onnan a Kárpát-medencei döntőbe jutnak a versenyzők – sorolta a verseny menetét Tariné Tóth Hajnalka, az Apátfalvi Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar vezetője, a Pátfalvi Trió egyik tagja. – A Kárpát-medencei döntőben nívódíjat, kiemelt nívódíjat, illetve Vass Lajos-nagydíjat érdemelnek ki a legeredményesebb résztvevők. Ez egy kiemelkedő eredmény a csoport életében, ráadásul úgy, hogy zárva van a nekünk helyt adó Faluház, így próbákat sem tudunk tartani.

Az Apátfalvi Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar és a Pátfalvi Trió még 2019. novemberében vett részt a verseny elődöntőjében, s onnan tovább is jutottak a középdöntőbe. A koronavírus miatt azonban azon rendhagyó módon kétféleképpen lehetett részt venni.

– Több csoport is volt, mely nem merte vállalni, hogy elutazzon a fellépésre, ahogy mi sem, de hál’ istennek videófelvétel beküldésével is lehetett részt venni. (nagyon sok középdöntős ezt a videós részvételt választotta.) Ezt a két felvételünket tekintette meg a zsűri, majd hozta meg a döntését, így kaptunk kiemelt arany fokozatot, s jutottunk be a majd jövő tavaszra tervezett Kárpát-medencei döntőbe, melyet Budapesten rendeznek – fűzte hozzá Tariné Tóth Hajnalka.

A Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar produkciója

A zsűri november közepén küldött emailt Apátfalvára a jó hírrel, miszerint a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar és a Pátfalvi Trió is bejutott a döntőbe, mégpedig a már fenn említett minősítéssel.

A Pátfalvi Trió műsorszáma

A középdöntőket egyébként – azoknak akik vállalták a személyes részvételt – az ország több településén rendezték idén ősszel: szeptember 19-én a dunapataji Kodály Zoltán Művelődési Központban, október 3-án a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban, október 10-én az egri Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban, október 17-én a berettyóújfalui Nádai Zoltán Művelődési Házban, míg november 7-én Budapesten, a Csepeli Munkásotthonban.

A döntőben, a felnőtt mezőny „Kiemelt Arany” fokozatot kiérdemelt csoportjában, ahová az Apátfalvi Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar és a Pátfalvi Trió egyébként összesen ötvenhét csoport és szólista bizonyíthat majd.