Ország-világ

Kormányinfó: indul a vakcina-előjegyzési kampány

A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.

A vakcina-előjegyzési kampányról kifejtette: Müller Cecília országos tisztifőorvos a nyugdíjasokat levélben fogja megkeresni, amelyben lesz egy regisztrációs lap és egy válaszboríték, és ezeket minden nyugdíjas térítésmentesen visszaküldheti. Jövő héttől pedig működésbe lép a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap, amelyen bárki előjegyezhet az oltásra. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a védőoltások beadása önkéntes és az átoltás biztonsága érdekében államilag szervezett lesz, az államon kívüli szervezett oltási programokról szóló hírek nem felelnek meg a valóságnak.

Elmondta továbbá, hogy Magyarország újabb vakcinaprogramhoz csatlakozott, további két vakcinagyártó társaságnál vettek előjegyzésbe magyar igényeket. Emlékeztetett, hogy a Pfizer gyógyszergyártó cég oltóanyagának európai szállítása akár hónapokat is csúszhat. Ebből is jól látszik, ha azt akarjuk, hogy mielőbb és minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, akkor mindenhol, ahol lehetőség van rá, Keleten és Nyugaton egyaránt, le kell kötni a lehetséges oltóanyag-kapacitásokat – mondta, kiemelve, hogy egy harmadik hullám csak így előzhető meg. Közölte: Magyarország eddig 50 milliárd forintért foglalt le vakcinakapacitást.

A miniszter arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöktől konzultációkba kezd járványügyi szakértőkkel, orvosokkal, az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal és gazdasági érdekképviseletekkel, ezután pedig az operatív törzs a kormányfő részvételével értékeli a helyzetet, majd döntés születik arról, milyen intézkedések lépjenek életbe december 11. – a most hatályos korlátozások lejárta – után. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a mostani prognózisok többsége decemberre teszi a koronavírus-fertőzések és a halálozások számának csúcspontját.

 

Arról is beszélt, hogy jelenleg keresni kell azokat az utakat és lehetőségeket, amelyek a gazdaság újraindítását szolgálják, és nem szabad adót növelni, hanem lehetőleg csökkenteni kell. Néhány önkormányzatnak ezzel ellentétes tervei lettek volna, de ezek megnehezítenék a mindennapi életkörülményeket és munkahelyeket veszélyeztetnének, ezért megengedhetetlenek – közölte Gulyás Gergely. Hozzáfűzte: így a 2019. december 31-i szinten stabilizálták az adókat, ennél magasabbat az önkormányzatok nem állapíthatnak meg.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Szájer József lemondott EP-képviselő ügyével kapcsolatban idézte a kormányfő előző nap tett nyilatkozatát. E szerint amit Szájer József tett, a politikai közösségük értékrendjébe nem fér bele. Harmincéves munkáját nem fogják elfeledni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható és nem védhető. A történtek után Szájer József az egyetlen helyes döntést hozta, amikor a bocsánatkérést követően EP-mandátumáról lemondott, és a Fideszből kilépett. Döntését tudomásul vették.

Gulyás Gergely hozzáfűzte: személyesen is nagyra becsüli Szájer József elmúlt 30 éves munkáját. Arról, hogy az ügy Brüsszel bosszúja lenne vagy titkosszolgálatok játszottak benne szerepet, azt mondta: ezek találgatások, amelyeket a magyar kormány semmilyen formában nem kíván kommentálni.

A tárcavezetőt arról is kérdezték, hogy Deutsch Tamás kizárását kezdeményezték az EP néppárti frakciójából egyes képviselők, mert párhuzamba állította az EP néppárti frakciójának és vezetőjének, Manfred Webernek egyik megjegyzését a Gestapo és a sztálini diktatúra módszereivel. A miniszter úgy reagált: az Európai Néppárt elnöke által korábban megengedett megjegyzéshez képest amit Deutsch Tamás mondott, az “finom és szellemes”. A tárcavezető szerint a demokratikus véleménynyilvánítás nem büntethető. Rámutatott: Deutsch Tamás megjegyzése senki személye ellen nem irányult, hanem egy olyan eljárás éles kritikáját adta, amely valóban semmilyen jogállami garanciával nem rendelkezik, és a jogbiztonságot sem szolgálja.

Azt is felvetették: miután Deutsch Tamás a Fidesz brüsszeli delegációvezetője, kizárása esetén a Fidesz kilép-e az Európai Néppártból. Gulyás Gergely azt mondta, először várják meg, születik-e és milyen tartalommal frakciódöntés. Egyelőre csak és kizárólag olyan pártok kezdeményezték a kizárást, akik egyébként számtalan alkalommal, napszaktól és évszaktól függetlenül, újra és újra a Fidesz kizárását is követelik – mondta.

 

 

Arra a felvetésre, hogy megszavazza-e jövő héten Orbán Viktor az uniós költségvetést és az uniós segélyalapot, megismételte: az előterjesztést nem tudják a jelenlegi formában elfogadni. Minden tagállamnak joga van a vétóhoz, így Magyarországnak és Lengyelországnak is. Ha eddig nem sikerült olyan megoldást találni, ami mindenki számára elfogadható, akkor tovább kell tárgyalni – mondta. Hangsúlyozta: Magyarország nyitott a további tárgyalásokra, “úgy gondoljuk, lehetne megoldást találni”, a jelenlegi rendelettervezet azonban nem jelent semmilyen megoldást. Hozzátette: Magyarország nem esik el semmilyen támogatástól. Az 1800 milliárdos alapból 1050 milliárd euró a hétéves költségvetési rész, és 750 milliárd az új nemzedék alap, utóbbi forrása hitel, ami a tagállamok és az unió közös adósságfelvétele – fejtette ki.

Arra a felvetésre, hogy a kívánatosnál kevesebben vesznek részt a koronavírus-teszteléseken, nem tervezik-e kötelezővé tenni azt, elmondta: a kormánynak továbbra is az a határozott álláspontja, hogy a részvétel önkéntes. Az általános iskolai tanítók mintegy 27 százaléka, a szakiskolai pedagógusoknak pedig 36 százaléka nem kívánta magát a tesztelésnek alávetni, kényszeríteni azonban senkit nem tudnak és nem is akarnak.

Kitért arra is: a karácsonyi ünnepekre külön, speciális szabályokat érdemes elfogadni, a kormány szerdán tárgyalt erről, de végleges döntést nem hozott. Először arról kell dönteni, mi legyen december 11-e után, majd várhatóan a jövő héten tudnak arról határozni, hogy a karácsonyra, szilveszterre vonatkozó szabályok miként alakuljanak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva megerősítette: az iparűzési adó ügyében a kormány nem hozott semmilyen döntést. Azt, hogy megtiltották az önkormányzatoknak a helyi adók emelését, a tárcavezető azzal indokolta: a kormány következetes és világos álláspontja szerint a jelenlegi helyzetben a terheket nem szabad növelni, azokat lehetőleg csökkenteni kell.

Az orvosok új szolgálati jogviszonyára vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: január 1-jét követően mindenki emelt béreket kap, az új jogviszony elfogadására pedig március 1-ig van lehetőség. Hozzátette: ha valaki nem fogadja el az új jogviszonyt, akkor is emelt fizetést kap januárban és februárban.