Térség Top

Digitális munkarendben hét földeáki osztály

A Návay iskola felsős osztályaik november 30. és december 4-e között, azaz ezen a héten nem az iskolában, hanem otthon tanulnak.

Tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelt el az Operatív Törzs a földeáki Návay Lajos Általános Iskola felső tagozatában a koronavírus járványhelyzet miatt november 30-a és december 4-e között.

Ez azt jelenti, hogy az 5.a, az 5.b, a 6., a 7.a, a 7.b. A 8.a, és a 8.b. Osztályos diákok a héten otthon számítógép vagy okostelefon segítségével távoktatásban részesülnek, ahogy történt ez a koronavírus járvány első, azaz tavaszi hulláma idején (amikor az összes iskolát bezárták az országban).

A tantermen kívüli oktatásról szóló levelet Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára küldte meg Tóth Imrének a földeáki Návay Lajos Általános Iskola igazgatójának, kérve őt, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket.

***

Koronavírusos beteg több Makó környéki kistelepülésen is volt, illetve van. A múlt csütörtökön immár a harmadik királyhegyesiről derült ki, hogy koronavírusos. Az érintett hölgy ezt maga tette közzé egy Facebook bejegyzésben. A községben egyébként korábban két személyről, anyáról és lányáról derült ki, hogy elkapták a koronavírust, ők – állapotuk miatt –, kórházba is kerültek vele. Földeákon az október 23-i hosszú hétvégén már ketten is jelezték a helyi önkormányzatnak, hogy elkapták a koronavírust. Az Oktatási Hivatal a koronavírus megjelenésével kapcsolatos veszélyhelyzet miatt november 19. és november 23-a közötti időszakra rendelte el a Földeáki Gyermekmosoly Óvoda Süni csoport számára a rendkívüli szünetet. (Ez onnan derült ki, hogy a Sipos Csabáné intézményvezetőnek írt hivatalos határozatot közzétették az önkormányzat hivatalos Facebook oldalán. De a földeáki bölcsődét is csak a minap nyitották újra. Az intézményt a dolgozóik koronavírus gyanúja zárták be.

Hajnal Gábor polgármester pedig azért vonult önkéntes karanténba november 16-án, mert közeli hozzátartozójáról derült ki, hogy koronavírusos. Földeák polgármestere a múlt pénteken állt ismér munkába, két negatív teszt után.

Koronavírusos lett Drimba Tibor Maroslele polgármestere, tudomásunk szerint eddig egyetlen településvezetőként. A fertőzést pénteken diagnosztizálták nála, a hétvégét megszenvedte, ma azt írta, hogy jobban van.

Korábban már volt igazolt koronavírusos megbetegedés a makói járás többi kistelepülésén is. A második hullámban: Nagyéren egy kilenctagú család, Pitvaroson két diák kapta el, és Maroslelén is volt már beteg. A Csanádalberti Idősek Otthonát pedig az egyik dolgozó koronavírus gyanúja miatt zárták be egy rövid időre.

A települési önkormányzat, illetve a városok és falvak falu vezetése egyébként hivatalos adatokat nem kapnak a helyi koronavírusos betegek számáról. Az csak akkor derül ki, ha valaki az önkormányzat segítségét kéri a bevásárláshoz, gyógyszerkiváltáshoz.