Térség

Elkezdődött a pedagógusok tesztelésének második hete Csongrád-Csanád megyében

29 mintavevő csapat járja a megye bölcsődéit, óvodáit és azon iskoláit, ahol jelenléti iskolai oktatás zajlik – közölte Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében.

Juhász Tünde a hétfő reggel, Szegeden tartott sajtótájékoztatón elmondta: ez a második hét, hogy a csoportos országos tesztelés itt Csongrád-Csanád megyében is kezdetét veszi. 

Közölte: több mint 550 helyszínre mennek ki a mintavevő csapatok – ezen helyszínek közé tartoznak a bölcsődék, óvodák és azon iskolák, ahol jelenléti iskolai oktatás zajlik –; 8500 olyan pedagógus és intézményben dolgozó van, akik a tesztelésnek alanyai lehetnek.

– Antigén gyorstesztekkel végezzük ezeket a teszteléseket, a megyénket 29 mintavevő csapat járja. Egy csapatban két orvostan- vagy egészségtudományi képzésben résztvevő hallgató és kettő kormánytisztviselő kollégám vesz részt – fogalmazott Juhász Tünde, aki továbbá hozzátette: előbbiek a tesztelést végzik, a kormánytisztviselők pedig az adminisztratív munkát segítik, készítik elő, ennek logisztikáján dolgoznak, a megérkezés szervezésében adnak segítséget.

– A múlthét tapasztalata alapján azt mondhatom, hogy az orvostanhallgatók nagy felelősségtudatról és megbízhatóságról tettek tanúbizonyságot, és ezúton is szeretném megköszönni azt az elkötelezettséget, ahogyan ebbe a teljesen újszerű feladatba beleálltak. Azt gondolom, hogy a kollégáimnak is ugyan ez jár, hiszen nem egy szokványos közigazgatási munkát végeztek – emelte ki.

– Nagyon jól működő csapatokról beszélünk, és büszkeség az, hogy a múlt héten eredményesen végrehajtották ezt a munkát és feladatot, amely ezen a héten folytatódik – húzta alá Juhász Tünde.

Mint hozzátette, a kormányhivatal és a védelmi bizottság feladata volt ennek előkészítése; a logisztika, a védőfelszerelések beszerzése, az elosztás, az orvostanhallgatók „kiképzése”, és magának a teljes munkának a megszervezése, előkészítése általuk történt meg, a toborzást is ők végezték – mutatott rá, továbbá bizalmát fejezte ki, hogy a mostani hét is olyan gördülékenyen fog zajlani, mint az előző.

– Nagy büszkeség és nagy könnyebbség, hogy olyan emberekre támaszkodhatunk ebben a munkában, olyan orvostanhallgatókra, akik már most bizonyosságot adnak arról, hogy jó pályán vannak, jó szakmát választottak – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

A sajtó érdeklődésére továbbá közölte: Csongrád-Csanád megyében részben a saját gépjármű-parkukra támaszkodnak az utaztatások során, illetve három megyei fuvarozócéget vettek igénybe, akik szállítják a csapatokat.

navigate_before
navigate_next

Szabó András, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi karának harmadéves orvostanhallgatója kiemelte: alá tudja támasztani ezeket a pozitív tapasztalatokat, hiszen nagyon rövid idő állt ennek megszervezésére, rengeteg logisztikával jár, és ennek megszervezése kapcsán elismerését fejezte ki. Mint rámutatott: a szállítás, az utaztatás az étkeztetés biztosítva van számukra, illetve minden védőfelszerelés is, amely elengedhetetlen.

Mint kiemelte, ez mentálisan leterhelő feladat, de nagyon pozitív tapasztalatnak ítéli meg, hiszen ez előre vetíti a szakmai gyakorlatot is, ezáltal pedig a kommunikációs készségük is fejlődhet, amely a későbbiekben fontos lehet, hogy hogyan kell egy beteggel vagy leendő beteggel kommunikálni.

– Mindenkit arra tudok buzdítani, hogy igenis ingyenes a lehetőség, és teszteltesse magát! Ez nagyon fontos, mivel nem mindegy, hogy milyen százalékban mérjük le az embereket – hangsúlyozta Szabó András, aki rámutatott arra is, hogy azért is fontos élni ezzel a önkéntes, ingyenes lehetőséggel, hiszen volt olyan, aki úgy lett pozitív, hogy nem is volt tünete.

– Úgy gondolom, hogy a pedagógusok a jövő társadalmát nevelik, szóval nekik kell példát mutatni mindenki számára – mutatott rá az egyetem hallgatója.

 

 

Fotók: Gémes Sándor