Térség Top

Újabb királyhegyesi lett koronavírusos, negatív lett a földeáki polgármester tesztje

Az egyébként az egyik makói üzemben dogozó érintett maga tette közzé, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje. A földeáki polgármester karanténja ma éjfélkor lejár, tünetmentes, gyorstesztje negatív lett.

Immár a harmadik királyhegyesiről derült ki, hogy koronavírusos. Az érintett hölgy ezt maga tette közzé egy Facebook bejegyzésben. A községben egyébként korábban két személyről, anyáról és lányáról derült ki, hogy elkapták a koronavírust, ők – állapotuk miatt –, kórházba is kerültek vele.

Az új királyhegyesi koronavírusos Facebook bejegyzése.

***

Egyre több Makó térségi kistelepülésről derülnek ki koronavírus esetek: Földeákon az október 23-i hosszú hétvégén már ketten is jelezték a helyi önkormányzatnak, hogy elkapták a koronavírust. Az Oktatási Hivatal a koronavírus megjelenésével kapcsolatos veszélyhelyzet miatt november 19. és november 23-a közötti időszakra rendelte el a Földeáki Gyermekmosoly Óvoda Süni csoport számára a rendkívüli szünetet. (Ez onnan derült ki, hogy a Sipos Csabáné intézményvezetőnek írt hivatalos határozatot közzétették az önkormányzat hivatalos Facebook oldalán. Ez azt jelentette, hogy a gyerekek elhelyezéséről a szülőknek csupán három munkanapra kell(ett) gondoskodniuk, november 21. és november 22. ugyanis szombat és vasárnap volt, ezeken a hétvégi napokon pedig egyébként sem működött az intézmény.

November 16-a óta önkéntes karanténban van Hajnal Gábor polgármester, miután egy közeli hozzátartozójának pozitív lett a Covid-19 tesztje. A földeáki polgármester a makói térségben az első faluvezető, aki – ezen a módon – érintett a koronavírus tavaszi hulláma óta. Hajnal Gábor ma közölte a földeákiakkal, hogy a határozatban elrendelt karantén időszaka ma éjfélkor lejár. Tudatta, hogy dr. Pénzes Erzsébet háziorvos tanácsára – és a közreműködésével – kértek tesztelést a fertőzés teljes kizárása érdekében. Egyébként eleddig semmilyen tünet nem jelentkezett nála. A tesztelést november 25–én azaz szerdán Szegeden végezték el nála, mivel megkérték, hogy keresse fel a Szilágyi utcai tesztállomás. A gyors teszt negatív eredményt hozott, de a tesztet meg kell erősíteni PCR teszt eredményével. A PCR teszt eredménye 3-5 nap alatt készül el. Ezért – bár a karantén ideje ma lejár, de a péntektől továbbra is csak telefonon lesz elérhető. Várhatóan csak a jövő hét hétfőjén vagy keddjén veheti fel ismét a munkát.

Korábban már volt igazolt koronavírusos megbetegedés a makói járás kistelepülésein. Nagyéren egy kilenctagú család, Pitvaroson két diák kapta el, és Maroslelén is volt beteg. A Csanádalberti Idősek Otthonát pedig az egyik dolgozó koronavírus gyanúja miatt zárták be egy rövid időre.

A települési önkormányzat, illetve a városok és falvak falu vezetése egyébként hivatalos adatokat nem kapnak a helyi koronavírusos betegek számáról. Az csak akkor derül ki, ha valaki az önkormányzat segítségét kéri a bevásárláshoz, gyógyszerkiváltáshoz.