Térség

Lázár János: sorsfordító változások jönnek a vidékfejlesztésben!

A térség országgyűlési képviselője volt a Rádió 7 vendége, a politikus a műsorban többek között arról is beszélt, hogy többször egyeztetett Orbán Viktorral mostanában az élelmiszeripar és az agrárium fellendítéséről, valamint arról, hogy védőoltáspártiként biztosan fel fogja venni a koronavírus elleni vakcinát is.

A Rádió 7 Közös Nevezőjében elsőként a magyar fociról kapott kérdést Lázár János, aki szerint bár túlzás lenne azt állítani, hogy mostanra focidrukker lett volna, de követte az elmúlt hetek sikereit, és azt gondolja, akik szeretik a futballt, büszkék lehetnek a magyar csapatok teljesítményére. Mint mondta, megtérülni látszik az elmúlt 10 év befektetett munkája, pénze, ideje, egy új korszak kezdődött a magyar futballban. A maga részéről hisz abban, hogy az utánpótlás-nevelésben nagyon fontos szerepe van a focinak, hiszen minden egyes településen a legtöbb gyerek ez iránt érdeklődik, közösségépítő szerepe is van.

A makói csapat kiváló megye I-es őszi szereplése kapcsán emlékeztetett arra, hogy 2014-ben 20 év szocialista városvezetés után az egyik legnagyobb kritika a sportélet hiányára vonatkozott, ezért is fontos, hogy  makói vállalkozók, civilek például a futball ügye mögé álltak.

Makón és Vásárhelyen is látszik, hogy annak, amit a sportra költöttek az elmúlt években, évtizedben, annak megvan a haszna – hangsúlyozta. Hozzátette: a mindennapi mozgás a legfontosabb célkitűzés, hogy az ember az egészségét megőrizze. Lázár János felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírusjárvány idején is arról beszélnek az orvosok, az immunrendszer állapotán is múlik, hogy a szervezet hogyan küzd meg vele.

A Hagymatikum beruházás kapcsán a térség országgyűlési képviselője elárulta, egy újabb közbeszerzési eljárás lezárása közeledik, november végén, december elején, 9-9,5 milliárd most a legolcsóbbnak tűnő ajánlat. Kiemelte: ez rengeteg pénz, de az elmúlt évek bizonyították, hogy érdemes a határ menti turizmusba fektetni, Makón is 10 évvel ezelőtt alig volt szálláshely, most pedig közel 80.

A város a turizmus fejlesztésébe invesztál, ami a koronavírusig nagyon szárnyaló ágazat volt, ám a járványnak belátható időn belül vége lesz, az emberek útra kelnek, pótolni fogják az elvesztett időt, többet fognak kikapcsolódni, és fel fog lendülni a belföldi turizmus is – világított rá a képviselő.

A fürdő fejlesztésének viszont csak a szállodával együtt van értelme, tette hozzá, amellyel kapcsolatban jó hír, hogy több befektetőcsoport is érdeklődik, a Hagymatikum ugyanis a nagyon jó számokat produkált, ami vonzza a befektetőket, van környékbeli, hazai és nemzetközi is.

– A város szempontjából legjobb ajánlatot kell elfogadni – mondta Lázár János a műsorban. Ő egészen biztos abban, hogy lesz elég vendég, sőt, tízéves távlatban még 2-3 másikra is lesz igény, Makó utol fogja érni Gyulát a turizmusban.

A politikus arról is beszélt, hogy szerinte a koronavírus is bizonyítja, hogy a nagyvárosok veszélyessé váltak a világban, rosszabb a közbiztonság, az életminőség, szennyezettebb a levegő, nagyobb a fertőzés veszélye is.

Ezért, mint mondta, nagyon támogatja a kormány programjait – köztük a Magyar Falu Programot –, amelyek a kistelepüléseken megpróbálják megteremteni a maradás feltételeit és támogatják, hogy egy fiatal vidékre költözzön.

Hiába van azonban a kormánynak egy nemes törekvése erre, ha az emberek vidéken nem tudnak miből megélni, ezért a közszolgáltatások minőségének javítása mellett jól fizető munkahelyek is kellenek. A vidéken élők ugyanis megdöbbenve tapasztalhatják, hogy ugyanazért a munkáért sokkal többet fizetnek Budapesten vagy nagyvárosban, őket így hátrányos megkülönböztetés éri.

– A kormányok nagyon sokáig másodrangú állampolgárként kezelték a vidékieket, a mostani az első, amelyik egyenrangúnak tekinti őket – mutatott rá.

A vidékfejlesztés kapcsán Lázár János beszélt arról is, hogy szerinte ma Magyarország alapvetően egy járműipari ország, ezt el kell mozdítani az élelmiszeripar irányába, hiszen a termőterülettel 20 millió embernek is tudnánk termelni, miközben most 10 milliónak sem tudunk.

Mint kiemelte, az agrárium és az élelmiszeripar fejlesztését szolgáló kezdeményezésének nagyon pozitív volt a fogadtatása, többször is járt miniszterelnöknél az elmúlt időben, hogy a következő 10 év vidékfejlesztési programjairól beszélgessenek.

– Számos változás várható ami a vidékfejlesztést illeti, a kormányzat nagy erőforrásokat fog biztosítani, amelyek döntően az élelmiszeriparra és gazdaságfejlesztésre mutatnak – mondta el a térség országgyűlési képviselője.

A műsorban szó volt a dohányzás elleni küzdelemről is, hiszen november 23.-án jelentek meg kutatások a tüdőrákkal kapcsolatosan, amelyek riasztó képet festenek. Lázár János kiemelte, évente 13-14 ezer vastagbéldaganat, körülbelül hasonló számú tüdődaganat és 10 ezer melldaganat van Magyarországon, ez a három adja az új daganatos megbetegedések 70-80 százalékát. Ha ezek ellen sikeresen vesszük fel a küzdelmet szűréssel, megelőzéssel, akkor alapvetően megváltoznának a megbetegedési mutatók.

A tüdődaganat 80 százalékban a dohányzás miatt alakul ki, nagyon nehéz a gyógyítás, rosszak a kilátások, ezért a politikus szerint egyetlen megoldás van, a radikális visszaszorítás. Ebben van előrelépés, mutatott rá, hiszen 2010-ben minden harmadik magyar ember dohányzott, ma minden negyedik. A felnőtt lakosságból azonban még mindig mintegy 2 millió embert érint, akik 700 milliárdot költenek évente cigarettára.

Lázár Jánost kérdezték a néhány hónappal ezelőtt általa kiadott Churchill-kötetről is, mint mondta nagyon jó kritikákat kapott a könyv, de azt is hozzá kell tenni, hogy az valójában egy szakkönyv, ami nem könnyű olvasmány. Ez a kezdeményezés egyedi volt a részéről, de teljesen más témájú ötletek is vannak az asztalán képzőművészet vagy éppen művészettörténet területéről.

A koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal kapcsolatban arról is beszéltek a műsorban, hogy jelenleg egy politikusnak is sokkal nehezebb a munkája, hiszen a személyes kapcsolattartásra kevesebb a lehetőség, miközben a képviselő szerint a személyes beszélgetés az egyik legfontosabb a politikában.

Mindenkinek meg kell értenie azonban, hogy ma a koronavírus ellen egyetlen orvosság létezik, ez pedig a kevesebb találkozás és a szabályok betartása. Karácsonyhoz közeledve ez nagyon nehéz lesz, de elképesztő a kockázat, mindenhol ott van a vírus – mutatott rá Lázár János.

A műsorvezető kérdésére azt is elmondta, hogy ő felvette az influenza elleni és a tüdőgyulladás ellenit védőoltásokat, ahogyan a korábbi években is. Mint védőoltáspárti, azt is hozzátette, hogy ha lesz elérhető védőoltás a koronavírus ellen, azt is fel fogja venni.