Ország-világ

Újabb embercsempészt tartóztattak le

A Szegedi Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró letartóztatásba helyezte azt a Németországban élő szír férfit, aki a gyanú szerint öt illegális határátlépő Nyugat-Európába történő csempészésében állapodott meg.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020. november 21. napján, reggel fél nyolckor, Szeged külterületén felvett az általa vezetett gépkocsiba öt, magát szír nemzetiségűnek valló személyt, akik röviddel azt megelőzően illegálisan lépték át a magyar-szerb államhatárt. Az idáig ismeretlen megbízóival a gyanúsított abban állapodott meg, hogy 1700 euró ellenében a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkező utasait Nyugat-Európába szállítja.

A Készenléti Rendőrség járőrei a férfit röviddel az illegális határátlépők gépkocsiba való beszállását követően igazoltatás alá kívánták vonni. A gyanúsított és utasai észlelve a rendőrautót, a gépkocsiból kiszállva megpróbáltak elszaladni, de a járőröknek pár száz méteres üldözés után sikerült őket elfogniuk.

Az államhatár átlépéshez vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a Járási Ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a férfi letartóztatásának elrendelésére.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészi indítványnak helyt adva egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását. A bíróság végzése végleges.