Térség

Százkilencvenkét határsértő próbálkozott tegnap

Csak tízen jöttek a makói járás területén Románia felől, a döntő többségük a szerb-magyar határon próbálkozott.

Az egyenruhások november 24-én 0 óra és 24 óra között 18 esetben, összesen 92 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Kübekháza, Mórahalom, Deszk, Makó és Röszke közigazgatási területén, illetve a Röszke autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a migránsok közül ketten-ketten pakisztáni és egyiptomi, hárman algériai, négyen-négyen tunéziai és marokkói, hatan afgán, tízen líbiai, míg a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen a román-magyar közös ellenőrzés során két román honosságú kamionban összesen 10 határsértőt találtak megbújva az egyenruhások tegnap. A férfiak afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés, a sofőrökkel szemben embercsempészés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

Ugyanebben az időszakban a határ mentén szolgálatot teljesítő állomány két esetben 27 migránst akadályozott meg abban, hogy jogellenesen Magyarország területére lépjen – közölte a rendőrség.