Térség Top

Belülről is karamell színű lesz a pitvarosi templom

A jövő év elejéig tart a pitvarosi templom kora ősszel megkezdett belső felújítása. A Szűz Mária-szobornak Lengyelországból vásároltak aranykoronát.

Idén szeptemberben önkéntes hívek segítségével pakolták ki a pitvarosi, idén hetven esztendeje épült Nagyboldogasszony Katolikus Templomot, hogy megkezdődhessen annak a belső felújítása, három, összesen 47 millió, 603 ezer 319 forint értékű pályázatból, a templom még napelemes fűtés is kap.

Isten pitvarosi háza kívülről 2013-ben már megszépült, akkor kapta meg karamell színét, de odabenn legutóbb bő harminc esztendeje végeztek munkálatokat.

A három részletben elnyert mintegy ötvenmillió forintból kicserélik a tetőhéjazatot, korszerűsítik a fűtést. Az utóbbi azért is érdekes, mert a jelenlegi, meglehetősen drágán működtethető fűtés működtetése olyan rendkívüli zajjal jár, hogy a misék idejére azt teljesen le is kellett kapcsolni, különben semmi sem lehetne tőle hallani. Ezért eddig ezért úgy használták, hogy a szentmisék előtt 15-16 fokra felfűtötték a templomot, majd a szertartás idejére kikapcsolták.

A hőlégbefúvásos, gázolajos kazán mára meglehetősen korszerűtlenné vált, így azt, a templomtetőre szerelt napelemekkel működtetett hőszivattyúsra cserélik. Így nyáron légkondicionálni is lehet majd Isten házát.

A munkálatok során vízmentesítették a falakat, kicserélték a villamoshálózatot, újrafestik a falakat és kicseréli a padlóburkolatát, így a templomhajó burkolata pedig olyan lesz majd, mint a szentélyé. Azaz a templom belső generálfelújításon esik át. A munkálatok Emberi Erőforrás Minisztérium két támogatásával, illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatával valósulhatnak meg, s a munkálatokat az orosházi Rajki János cége végzi el.

navigate_before
navigate_next

– Jól haladunk a templomfelújítással, már a festésnél tartunk – mondta érdeklődésünkre Kasuba Róbert plébános. – A templombelső ugyanolyan karamell színű lesz, mint az épület külseje. A felújítás valószínűleg januárig, februárig elhúzódik majd. A karácsonyi szezonig elkészül a fűtés és az ajtócsere, illetve a festés, a szükséges kőművesmunkákkal együtt. A templom eredeti felszerelése részben megmarad, de a szembe oltárt kicseréljük egy másikra. És vásároltunk Lengyelországból egy aranykoronát a Szűz Mária-szobornak. Annak a fején eredetileg nem korona, hanem selyemvirágból készített mirtuszkoszorú volt, mely már nagyon csúnya volt és többször le is esett a szoborról. Ezt már nem akartuk visszarakni, ezért vettünk rá koronát, mely egyébként szokott is lenni a Mária-szobrokon – tette hozzá a plébános.

Kasuba Róbert azt is elmondta, hogy a templom kipakolásában a hívek segítettek, ahogy majd a visszapakolásban is fognak, minden mást pedig a vállalkozó végez.

A felújítás ideje alatt vasárnaponként – a szokott időben – a községháza házasságkötő termében tartják a miséket. Ha a koronavírus járvány miatt nem rendelnek el újabb, a hitéletet is korlátozó szigorítást, az adventi időszakban sem lesz ez másként, s a vasárnapi szentmiséken gyújtják meg az adventi gyertyákat is.