Térség Top

Disznóbeles zsákot dobtak egy királyhegyesi portára

Alaposan felkavarta a kedélyeket a más telkére dobott szemeteszsáknyi rothadó disznóbél Királyhegyesen. Az ügy happy enddel(?) végződött. A képen a beles szemeteszsák, olvasónk fotóján.

„Kedves királyhegyesiek! A téli időszak falun a disznóvágások ideje. Amit megnehezít a állati hulladéklerakó felszámolása, ugyanis a fel nem dolgozott részeket nincs hova tenni. De MÁS TELKÉRE KIDOBNI EGY ZSÁKBAN!!!! Nem megoldás!!!!!! Szóval aki felismeri a zsákot, kérem vigye el onnan ahova dobta!!!!!! Mert ez nem egy állatkert, ahol mindenki oda piszkít (vagy írjam érthetőbben sz. rik) ahova akar. Ez egy közösség, elvileg. Szóval ne dobáljunk a szomszéd földjére rohadó béllel teli zsákot!!!!!” – posztolta ki a hét végén az egyik királyhegyesi olvasónk a Facebookra jogos felháborodását, miután egy fekete szemetesszákra abban pedig rothadó disznóbelekre bukkant a telkén — az egyik napról a másikra.

Felszólításának két következménye is lett: a tettes(?) hétfőre elvitte a helyszínről a kéretlen pakkot, a kommentelők pedig tovább szörnyű szokásokra hívták fel, saját tapasztalatból, a figyelmet.

Volt, aki azt kérdezte, hogy látta-e a történteket a térfigyelő kamera (nem, de a kistelepülésen meglehetősen tudja mindenki, hogy az utóbbi egy-két napban ki vágott disznót). Más azt írta, hogy szomorú dolog ezt, hiszen kis ékszerdoboz lehetne a falu, ahol alapvető igény, hogy a egészségnek, jó ízlésnek, tiszteletnek, sőt(!) törvényben szabályozott módon kezelje a „hulladékot”. Javaslatot is tett: „Pár ásónyom, kis klórmész és a föld visszaveszi ami az övé, az ember veszélyeztetése nélkül.”

Egy másik hozzászóló azt panaszolta el, hogy az önkormányzat udvarán a közmunkások három napon keresztül égették el a szemetet. Az előtte levő legelő is tele van szeméttel. Szégyennel tartja, hogy a helybéliek nem tudják a községet tisztán tartani. Szerinte az emberek agyával van baj.

Egy újabb kommentelő is kiakadt a zsáknyi disznóbélen. Azt írta: „Azért ez szégyen, hogy ilyen levelet kell kiírni, hogy valaki vegye a lapot… Remélem nem a mi portánk lesz a következő szemétlerakó, mert nálunk is volt már halott cica, és halott tyúk (mely) véletlenül pont arra járt meghalni…

Egy újabb helybéli pedig egy péntek óta az óvoda közelében fekvő döglött macskára hívta fel a figyelmet.

A disznóbél ügynek egyébként happy end lett a vége. Hétfő reggelre ugyanis valaki elvitte csomagot – írta a panaszos. Persze ugyanúgy, ahogy elhelyezte: suttyomban, s nem tudni, hogy a csomag hol, melyik árokparton, erdősávban bukkan fel ismét…

Horváth Lajos polgármester érdeklődésünkre elmondta, 2019-ben szüntették meg az állati hulla(dék) lerakót a faluban, ugyanis oda a környékbeli településekről is hordták az elhullott állatokat. Onnan az ATEV Zrt. szállította el a felgyűlt állati tetemeket.  – Mindez évi hárommillió forintjába került az önkormányzatnak, ráadásul önként vállalt feladatunk volt – tette hozzá a polgármester azzal, hogy a kisebb mennyiségű állati hulladékot mindenki eltemetheti a kertjében, a nagyobb elhullott állatokat (sertéseket, szarvasmarhákat pedig térítési díj ellenében az ATEV Zrt. szállítja el és ártalmatlanítja. A polgármester azt is elmondta, hogy az önkormányzat udvarán nem szemetet égettek, hanem már kiselejtezett önkormányzati iratokat – lévén nincs iratmegsemmisítőjük.

Magyarország EU csatlakozásától, 2004. május 1-től kezdődően a vonatkozó EU jogszabály megtiltotta az állati hulladék elföldelését és dögkutakba helyezését. 2005. december 31-ig az önkormányzatoknak be kellett záratniuk az összes dögkutat, dögteret.

A jogszabály az állati melléktermékek takarmányként (kedvtelésből tartott állatok eledele előállítására), talajjavítóként, technikai célú felhasználásuk, komposztálás, anaerob lebontás, feldolgozásuk vagy elégetésük tekintetében. A szabályok a gazdasági haszonállatok élelmiszer-hulladékokkal (moslék) történő etetését is megtiltja…