A fertőzöttségi adatok egy kicsit kedvezőbbnek tűnnek a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően, de ebből következtetést még nem lehet levonni, a korlátozó intézkedések eredményei a bevezetésük után két héttel láthatók – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Kiemelte, a jól karban tartott és kontrollált krónikus betegséggel a kockázatok csökkenthetők.

Müller Cecília hangsúlyozta: a már mindenki által megszokott, elfogadott maszkviselés hatékony eszköze a járvány megfékezésének, de a pandémia kezdete óta megfertőződött 165 901 ember “nem kevés”, továbbra is fegyelmezettnek kell maradni, “vigyáznunk kell magunkra és egymásra”.

A pénteken a szociális intézmények dolgozóinál kezdődött országos tesztelési akcióval összefüggésben jelezte, hogy Magyarországon a szociális otthonok 26 százalékában találtak fertőzöttet, a fertőzöttség mértéke egy esettől a 60 százalékig terjedt.

Jelenleg 417 szociális intézmény érintett, a gondozottak 6 százaléka, 5940 ember, a gondozók 1 százaléka, 976 ember kapta el a koronavírust – jelezte. A koronavírus-fertőzött gondozottak közül 1175-en szorultak kórházi ellátásra, 586-an elhunytak – tette hozzá.

Müller Cecília kiemelte, növekszik a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezeltek száma, jelenleg 7512-en szorulnak ellátásra, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen. “Ezek a számok nem kedvezőek” – mondta.

A szakember ismételten kitért arra, hogy a krónikus betegséggel küzdők jobban ki vannak téve a fertőzésnek és a szövődmények kialakulásának. Kitért egy nemzetközi szakfolyóiratban publikált tanulmányra, miszerint a cukorbetegek kétszer akkora eséllyel fertőződnek meg, és alakulnak ki náluk súlyos szövődmények, mint az egészséges embereknél. Általánosságban kiemelte, a jól karban tartott és kontrollált krónikus betegséggel a kockázatok csökkenthetők.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, ugyanazok a járványügyi szabályok vonatkoznak azokra is, akiket az országos tesztelés alkalmával szűrnek ki, mint mindenki másra.

Szintén kérdésre válaszolva hangsúlyozta, egy-egy óvoda vagy óvodai csoport bezárásáról minden esetben a helyi viszonyokat figyelembe véve dönt az operatív törzs. Országos óvodabezárásokról “szükségtelen intézkedni” – mondta.

Müller Cecília megismételte, oltást csak egészséges ember kaphat, így semmilyen akut fertőzés fennállása esetén sem oltanak be influenza ellen senkit. Annak is várnia kell az oltás beadatásával, aki – bár egészséges – szoros kontaktus miatt karanténban van, tíz nap után, tünetmentesen kérheti az influenzaoltást.

 

Három férfit maszkokkal elkövetett sokmilliós csalás gyanújával fogtak el a rendőrök – mondta el Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

A tamási, illetve veszprémi lakosok tavasz óta maszkokat, gumikesztyűket és egyéni védőeszközöket kínáltak eladásra, és a vételár egy részét előre kérték. A sértettek mintegy 10 millió forintot utaltak át a három elkövetőnek, akik azonban csak a megrendelt termékek kis részét szállították le. A rendőrök mindhárom férfit elfogták és jelentős értékre üzletszerűen elkövetett csalás gyanújával indítottak ellenük eljárást – ismertette az alezredes.

Kiss Róbert elmondta: csütörtökön 327 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt, közülük 326-an ténylegesen megszegték a korlátozást, egy ember pedig nem tartotta be a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt. A november 4-én hatályba lépett kijárási korlátozás és a november 10-én 24 órától érvénybe lépett kijárási tilalom ellenőrzése óta 4364 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási szabályok megszegése miatt.

Csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 345 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, ebből 299-cel szemben azért, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 94-et figyelmeztettek, 135-en helyszíni bírságot kaptak és 70 embert feljelentettek.

Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein a szabálytalan maszkviselés miatt öt esetben intézkedtek csütörtökön. A kereskedelmi üzletekben valamint a bevásárlóközpontok területén pedig 41 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

Csütörtökön hat üzletet, vendéglátóhelyet zárattak be ideiglenesen a szabálytalanságok miatt, ebből ötöt a fővárosban. A jogszabály hatályba lépése óta 65 létesítményt, üzletet, szolgáltatót zártak már be a rendőrök és 322 személlyel szemben intézkedtek a korlátozott nyitvatartásra, egyes üzletek nyitvatartásának tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt.

Kiss Róbert elmondta: a maszkviselés szabályainak megsértése miatt intézkedtek csütörtökön a rendőrök a főváros VII. kerületében, Erzsébetvárosban egy internet-kávézóként is működő mobiltelefon-szaküzletben és egy pénzváltóban, valamint a XI. kerületben, a Fehérvári úti vásárcsarnokban egy konyhafelszerelést árusító üzletben, továbbá egy újpesti pékségben. A XV. kerületben pedig a tilalom ellenére nyitva volt egy söröző, ahol egy vendég szeszesitalt fogyasztott.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Kazincbarcikán pedig egy állateledel-boltban nem volt kihelyezve a maszkviselési kötelezettségre figyelmeztető plakát és az alkalmazott sem viselte a maszkot. A rendőrség valamennyi üzletet hét napra bezárta, a szabálysértőkkel szemben intézkedett.

Kiss Róbert elmondta: csütörtökön a Magyarország területén átutazás szabályainak megsértése miatt 66-szor intézkedtek. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabálysértők ellen eddig összesen 6142 alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Csütörtökön 7671 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 42 421-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 3907-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 16 894 személyes ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél csütörtökön.

Kiss Róbert hangsúlyozta: amennyiben elrendelik valakinél a hatósági házi karantént, és adottak a technikai feltételek, akkor a házi karantén elektronikus ellenőrzésére kifejlesztett alkalmazás használatát a jogszabály kötelezően előírja, ezzel is biztosítva a karanténra kötelezettnek a kényelmesebb ellenőrzést, továbbá az alkalmazással az ellenőrzés terhének egy részét át lehet venni a rendőrségtől.

Mint mondta, a rendszer előnye, hogy a fizikai közelség kizárásával, a személyes ellenőrzésből adódó fertőzésveszély eltűnik, a kitöltött egészségügyi kérdőívekhez – ennek kitöltése nem kötelező – hozzáfér a háziorvos, ezzel segítve a hatékony betegellátást. Emellett a rendszer adatkezelése megegyezik a helyszíni ellenőrzés adatkezelésével.

Az elektronikus ellenőrzés menetéről szólva elmondta: a hatósági házi karantén ideje alatt a rendszer véletlenszerűen generált időpontokban, sms-ben küld távellenőrzési kéréseket a felhasználónak. Ilyenkor el kell indítani az alkalmazást és teljesíteni kell a távellenőrzési kérést: a rendszer a felhasználót fényképpel beazonítja, ellenőrzi tartózkodási helyét és összeveti a rendszerben találhatóval. Az alkalmazásról bővebben a https://hazikaranten.hu/ oldalon lehet tájékozódni.

Az alezredes a sportolók “buborékban” tartózkodásról azt mondta, annak alkalmazása során egyaránt figyelembe kell venni a nemzeti jogszabályt és az Európai Labdarúgó Szövetség által meghatározott intézkedéseket. Ennek értelmében a versenyszerűen sportoló csapatok tagjai kötelesek a szálláshelyükön tartózkodni, csak edzések és mérkőzések idejére hagyhatják azt el. A külső helyszínre csoportosan érkeznek. A sportolóknak negatív eredményű PCR-teszttel is rendelkezniük kell. A stratégiai csapatmegbeszélések feltétele a védelmi intézkedések betartása, így a maszkviselés és a védelmi távolságtartás. A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi – tette hozzá.

 

Borítókép: archív fotó, MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest