Térség Top

Koronavírus: rendkívüli szünet a földeáki Süni csoportban

Az Oktatási Hivatal tegnaptól öt napra rendkívüli szünetet rendelt el a Földeáki Gyermekmosoly Óvoda Süni csoportjában, a koronavírus veszélyhelyzet miatt. Ebből kettő a hétvégére esik.

Minderről az Oktatási Hivatal hivatalos levélben értesítette a Sipos Csabáné intézményvezetőt. Az OH a koronavírus megjelenésével kapcsolatos veszélyhelyzet miatt november 19. és november 23-a között rendelte el a Süni csoport számára a rendkívüli szünetet. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek elhelyezéséről a szülőknek csupán három munkanapra kell(ett) gondoskodniuk, november 21. és november 22. ugyanis szombat és vasárnap, ezeken a hétvégi napokon pedig egyébként sem működik az intézmény.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott vezetője az óvodának, a szakminisztériumnak, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az óvoda fenntartójának, azaz a földeáki önkormányzatnak is megküldött határozatában a rendkívüli szünet elrendelését a fertőzés vagy a fertőzött személy megjelenésével indokolta.

***

A koronavírus azonban nem most jelent meg először Földeákon, hiszen az október 23-i hosszú hétvégén már ketten is jelezték a helyi önkormányzatnak, hogy elkapták a koronavírust. A földeáki önkormányzat, illetve a falu vezetése egyébként – ahogy az összes más település vezetése, önkormányzata — hivatalos adatokat nem kap a helyi koronavírusos betegek számáról. Az csak akkor derül ki, ha valaki az önkormányzat segítségét kéri a bevásárláshoz, gyógyszerkiváltáshoz.

November 16-a óta önkéntes karanténban van Hajnal Gábor polgármester, miután egy közeli hozzátartozójának pozitív lett a Covid-19 tesztje. A földeáki polgármester a makói térségben az első faluvezető, aki – ezen a módon – érintett a koronavírus tavaszi hulláma óta.

Korábban már volt igazolt koronavírusos megbetegedés a makói járás kistelepülésein. Nagyéren egy kilenctagú család , Pitvaroson két diák kapta el, és Maroslelén is volt beteg. A Csanádalberti Idősek Otthonát pedig az egyik dolgozó koronavírus gyanúja miatt zárták be egy rövid időre.