A Magyar Falu Program legutóbbi elbírált pályázatai közül a legnagyobb összeget a makói járásban a nagyéri önkormányzat nyerte el. A negyvenhatmilliót az óvoda épülete teljes felújítására fordítják.

– Teljesen felújítjuk az elnyert pénz segítségével az óvoda épületét, ami azt jelenti, hogy hűtő-fűtő klímát is felszereltetünk, de teljesen megújul a szolgálati lakás is – mondta érdeklődésünkre Lőrincz Tibor. – Betegszobát is kialakítunk, azaz olyanná tesszük az óvodánkat, mely megfelel a kor elvárásainak. Az épület homlokzati stukkói miatt nem külső, hanem belső, tizenöt centi vastag hőszigetelést kap, de akadálymentesítik, megépül a mozgáskorlátozottak számára is alkalmas mosdó, s kicserélik a jelenlegi ajtókat, ablakokat is – sorolta a felújítás további részleteit Nagyér polgármestere. A községi óvoda negyven esztendeje működik, azóta ekkora felújításon még nem esett át, csak a tisztasági meszeléseket végezték el a csoportszobákban és a többi helyiségben.

– Tizenöt évvel ezelőtt a régi kazánt cseréltük ki, ahogy azt az idén is megtettük, egy energiatakarékos indukciós kazánra – fűzte hozzá Nagyér polgármestere.

A nagyéri óvodába jelenleg huszonnégy kisgyerek jár, ők életkortól függetlenül egy, vegyes csoportban vannak.

Az óvoda felújítását jövőre szeretné elvégeztetni az önkormányzat, ám mivel nem csak a támogatói okiratot kapták meg, de már át is utalták az önkormányzat számlájára a 46 millió forintot, így az idén megkezdik az előkészületeket.

– Meg szeretnénk vásárolni még az idén a szükséges építési anyagok nagy részét, tartva attól, hogy azok januártól ugyanúgy jelentősen megdrágulnak, ahogy megtörtént ez az év elején is. A majdani felújítást megkönnyíti, hogy a kivitelezésre nem kell kiírni a hosszadalmas közbeszerzési eljárást – tette hozzá Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere.

***

A közelmúltban egyébként több alprogramban is döntöttek pályázatokról, ennek köszönhetően több mint százmillió forintot nyertek a makói járás egyes kistelepülései. Szám szerint a legtöbbet Kövegy. A Magyar Falu Program pályázataiban nemrég született döntés alapján Pitvaros összesen 15 millió forintot nyert a pedagógus szolgálati lakás fent részletezett energetikai felújítására, Maroslele 4 millió 700 ezer forintot az óvodaépület felújítására.

Apátfalva 12 millió forintot a községháza telekommunikációs és informatikai hálózata felújítására, illetve a feladatellátáshoz szükséges eszközök megvásárlására, míg Kövegy 12 millió 6 ezer forintot a Faluház felújítására, 23 milliót a rendelőfelújítására, de szintén megnyerték a temetőfelújításra, illetve a falugondnoki busz lecserélésére beadott pályázataikat. A pitvarosi pedagógus szolgálati lakás felújítására 15 milliót nyert a pitvarosi önkormányzat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest