A térdeplők és a fémszegélyek elhelyezésével befejeződtek a makói Szent István Király templom padfelújítási munkálatai.  Az új bútorzatot már a szombat esti szentmisén használhatják a hívek. A történelmi léptékű korszerűsítés november 28-án, szombaton 10-kor és 15 órakor is megszemlélhető lesz.  A hivatalos átadó ünnepségre csak a járványügyi veszélyhelyzet megszűnése után kerül sor.

Mint ismert, a Makó- belvárosi római katolikus templomban az egyházközség teljesen újakra cserélte a korábbi, közel 120 esztendős padsorokat, azok rendkívül rossz állapota miatt. A korszerűsítés anyagi hátterét az egyházközség saját forrásai és jó szándékú adományozók felajánlásaiból tervezte biztosítani, utóbbiból végül 12 millió forint gyűlt össze.  A kezdeményezéshez Farkas Éva Erzsébet polgármester közbenjárására a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzaton keresztül az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság is csatlakozott 35 millió forintos célzott, egyszeri, vissza nem térítendő támogatás keretében.

 A tényleges belső munkálatok februárban kezdődtek meg a régi padok elszállításával és november közepére valósult meg az új templomi bútorzat. A terveit Karsai Ildikó grafikusművész készítette, a kivitelezés Szűcs Gábor szakértelmét dicséri; a fémmunkák pedig Kakuja János lakatos mesternek köszönhetők. – Furcsa kettősség van most bennem. Egyrészt nagyon örülök, hogy minden az elképezések szerint és határidőre készült el, de egyfajta ürességet is érzek. Kilenc hónapig csak ezzel foglalkoztam minden nap és most már kicsit úgy tekintek rá, mint a gyermekemre – számolt be érzéseiről az asztalos mester, aki reméli, mások tetszését is elnyeri majd a munkája. Megosztotta, nagy megtiszteltetésként és kihívásként értékeli a kapott megbízást, amelybe nem csak a tudását, de a lelkét is beletette. Emellett üzenetet is hagyott rajta az utókornak; minden tömb egy padsorának aljára feljegyezte a nevét és a készítés dátumát, helyét is. 

 Pálfai Zoltán atya a kivitelezést értékelve elmondta, egy álom valósult meg és ezért elsősorban hálát érez. – Az adományozók és a közösség tagjai felé, a közreműködő szakemberek irányában és minden támogató közreműködéséért – tudtuk meg a plébánostól, aki már szombat este az új padokban ülő híveknek misézhet majd. Az egyházközség vezetője emellett szeretettel invitál mindenkit két nyílt órára is, amelyek keretében megtekinthetők a templom új padjai. November 28-án, szombaton 10-kor és 15 órakor a készítés folyamatáról és kulisszatitkokról is érdekes történeteket hallhatnak majd a látogatók. A hivatalos átadó ünnepségre a járványügyi veszélyhelyzet megszűnése után kerül sor.