Makó

MakóInfó: jövő héttől tesztelik az egészségügyi, szociális, és oktatási-nevelési intézmények dolgozóit

A városban nem növekedett sem a Hatósági Házi Karanténban lévők, sem az igazolt fertőzöttek száma, a Kálvin bölcsőde dolgozóinak fele azonban elkapta a koronavírust.

A polgármester az élő bejelentkezésében elsőként ismertette a továbbra is érvényben lévő országos intézkedéseket, amelyek mint mondta december 11.-ig vannak érvényben. Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta, a november 12.-től Makón is elrendelt, közterületen is kötelező maszkhasználat is érvényben van.

Jó hír, hogy a városban nem növekedett sem a Hatósági Házi Karanténban lévők, sem az igazolt fertőzöttek száma. A polgármester egyúttal megköszönte a lakosság szabálykövetését is.

A város működése, a kötelező feladatok ellátása biztosított, emelte ki Farkas Éva Erzsébet, hozzátette: a városvezetés éppen ezért nem látja szükségesnek további adónemek bevezetését, vagy adóemelést. Ezzel kapcsolatban a jövő héten várható részletes tájékoztatás.

Múlt héttől a makói kórházat is kijelölték a koronavírusos betegek fogadására, 30 ágyat tartanak fenn az intézményben, ezek gyakorlatilag be is teltek, mondta el a polgármester, megköszönve az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkáját is.

A héten két általános iskolai intézményre vonatkozóan született miniszteri döntés, a Kálvin téri Református Iskolában november 25.-ig digitális oktatást rendeltek el, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskolában pedig a felső tagozatra vonatkozóan november 20-ig.

A polgármester beszámolt arról is, hogy a Kálvin téri bölcsődében a dolgozók mintegy fele koronavírusfertőzött, ők Hatósági Házi Karanténban vagy önkéntes karanténban vannak a teszt eredményére várva. Az intézményvezető levélben értesítette a szülőket, hogy akik tudják a gyermeküket tartsák otthon, mert egyelőre a teljeskörű ellátást nem tudják biztosítani.

Kormányrendelethez köthetően az oktatási-nevelési intézményekben, szociális és egészségügyi intézményekben a jövő héttől Makón is megkezdik a gyorstesztes szűrővizsgálatokat a dolgozók körében.

Az adóbevételek alakulásával, felhasználásával, valamint a helyi adókról szóló rendelet felülvizsgálatával kapcsolatosan közmeghallgatást kell tartani, ám a járványügyi helyzetben nem kerülhet sor, ezért írásban lehet kérdéseket feltenni és javaslatokat megfogalmazni november 25.-én 8:00 óráig a nemes@mako.hu e-mail címre eljuttatva.