A polgármester célja érthető volt a gazdálkodók közti különbségtételnél, csak éppen ezt valószínűleg nem lehet így csinálni.

Mint korábban sokszor beszámoltunk róla, bár Debreczeni István szakértői hivatalt, jóindulatot, összefogást, szolidaritást, meg szeretetet ígért, ehhez képest meg többek között új adókat kaptak a nyakukba a csanádpalotaiak. Ilyen a földadó is, amit – bár trükkösen próbálták megfogalmazni a hivatalban – információink szerint már a Kormányhivatal is vizsgál.

Ennek lényege, hogy csak azt kötelezi rendeletben fizetésre az önkormányzat, akinek Csanádpalota közigazgatási határán belül van földje, de nem lakik a városban életvitelszerűen. A cél érthető, aki a településen lakik, az valószínűleg ott is szavaz, sarc meg ritkán hoz voksot.

Nem helyi lakosoknál ez a veszély nem áll fenn, ezért gondolhatta Debreczeni István, hogy őket szabadon lehet szívatni. A helyzet azonban az, hogy ez szinte biztos, hogy nem így van. Az önkormányzatok működésére rálátó forrásunk szerint ugyanis olyat nem lehet csinálni, hogy egy rendelet ilyen formában tesz különbséget földtulajdonos és földtulajdonos között: vagy mindenki fizet, vagy senki.

Ráadásul mint kiderült, hiába nem helyiek a tulajdonosok, a földhasználók (bérlők) sok esetben igen, a tulajdonos pedig nyilvánvalóan velük fizetteti meg ezt a pluszköltséget.

Debreczeni István eddig is bizonyította már, hogy ha egy ötlet megszületik a fejében, akkor számára tökmindegy, hogy az jogilag, törvényesen kivitelezhető vagy nem (amihez azért fontos megjegyezni, hogy mindezt jogász létére teszi). Szerencsére azonban vannak hatóságok Magyarországon, amelyek az orrára koppintanak „jóindulatú” polgármestereknek, szinte biztos, hogy ebben az esetben is ez lesz a vége.

A tanulság mindenesetre levonható: Csanádpalotán érdemes minden hasonló döntést erősen kétkedve fogadni, mert a hátsó szándék adott esetben a jogszabályokon áttaposva is megpróbálja lenyomni akaratát a helyiek torkán.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest