Több helyszínt érintő turisztikai fejlesztés veszi kezdetét Makón: a Korona épületében turisztikai információs központot és kulturális szalont is kialakítanak, e mellett pedig a Szent István tér és a Búza utcai játszótér is attrakcióelemekkel bővül, a Csipkesoron szökőkutat alakítanak ki, a város számos pontján pedig információs oszlopokat helyeznek ki.

Farkas Éva Erzsébet felidézte, Magyarország Kormánya még 2016-ban turizmusfejlesztés megvalósítása tekintetében megyei szinten társadalmi és környezeti szempontból fenntartható pályázati források kiírására tett lehetőségeket, Európai Uniós forrásnak köszönhetően. Területi Operatív Program megvalósítása keretében nyújtott be Makó Város Önkormányzata 220 millió forint értékben pályázati igényt, százszázalékos intenzitásra tekintettel.

– Erre vonatkozóan két alkalommal nyújtottuk be a pályázatot, a támogatói szerződés több alkalommal módosításra került, ennek az alapvető oka, hogy egyházi, GINOP-os pályázattal nyújtottuk be első körben a pályázati igényünket, ez a két projektlehetőség azonban különvált, és így Makó Város Önkormányzata külön nyújtott be pályázati igényt – mutatott rá a polgármester.

Felidézte továbbá, hogy a támogatói okirat aláírására 2018. márciusában kerülhetett sor, amelyben az önkormányzat turisztikai fejlesztésre vonatkozóan nettó 220 millió forintos pályázatra lett nyertes, amelynek tervezési időszaka ezt követően kezdődhetett meg, a kivitelezési szerződés aláírásra pedig a mai napon kerülhet sor.

– A projekt célja elsősorban egy olyan turisztikai termékcsomagnak a megvalósítása, amely kis léptékű, tematikus turisztikai fejlesztést valósít meg városunkban, 11 helyszínen. Elsősorban olyan információs oszlopok, tábláknak az elhelyezése a város 11 helyszínén, ahol helyi-, illetve város- és vallástörténeti információkkal gazdagítjuk a városunkba érkező turistákat – emelte ki Farkas Éva Erzsébet, továbbá hozzátette: négy olyan további attrakcióelemet tartalmaz, amely egyrészt épületfelújításhoz kapcsolódik, másrészt pedig környezeti megújulást is takar.

A nagyobb attrakció helyszínei közé tartozik a Korona Szálló alsó szintje, ahol egy turisztikai információs központot alakítanak ki – emelte ki a polgármester.

– Ide fog átkerülni az Infopontnak a feladatellátása, valamint a kézműves kisvállalkozóink portékatára fog megfelelő környezetbe ide átkerülni, emellett egy nagyon régóta elhanyagolt épületrész kerül megújításra, a makóiak úgy ismerik, hogy tejivó, itt egy kulturális szalonnak a kialakítására kerül sor, Sonkodi Rita festőművész festményei fognak itt elhelyezésre kerülni – közölte Farkas Éva Erzsébet.

Aláhúzta: a kulturális szalon mellett az elsődleges céljuk, hogy a turisztikai vonzerőt, illetve helyi gazdasági, foglalkoztatási vonzerőt is növeljék és egy látogatóbarát környezetet alakítsanak ki a város szívében.

Ugyanebben az épületben egy úgynevezett “csendszobát” is kialakítanak, ahol egy, a város történetét bemutató filmet tekinthetnek meg a városba érkező turisták, megismerkedhetnek a város teljes történetével, illetve jelenlegi turisztikai látványosságaival, magával a Makovecz-örökséggel, akinek épületei közül 6 makett is kiállításra kerül.

A másik nagy attrakcióelem a külső környezeti helyszíneken fog megvalósulni, egyrészt a Szent István téren, a templom mellett lévő zöldfelületen egy gyep labirintust alakítanak ki, különböző tematikus játékelemekkel és információlehetőségeket biztosítva a város környezeti örökségéről.

A Búza utcai játszótér helyszínén egy családi pihenőhelyet alakítanak ki, 15 játékelem elhelyezésével, illetve attrakcióelemként jelenik meg ezen a tematikus turisztikai útvonalon, a Csipkesoron, az Infopont előtti zöldövezet területén egy egyedi, kisebb szökőkút, Karsai Ildikó grafikusművész, illetve Fodor Ilda keramikus művész tervei alapján.

A polgármester továbbá hozzátette: a további helyszíneken touch info oszlopokat, illetve QR-kóddal ellátott információs oszlopokat alakítanak ki.

Közölte továbbá, a pályázat 220 millió forintos, százszázalékos uniós forrásból valósul meg, ebből a legkedvezőbb árajánlatot benyújtó nyertes pályázóval egy 160 millió forintos beruházásból fog megvalósulni a pályázat, a mai szerződésaláírást követően pedig a héten átadásra kerül a munkaterület.

Farkas Zsolt közölte: közbeszerzési eljárás során a Maros Project Kft. elnyerte a kivitelezést, amely a szerződés szerint 150 napot vesz igénybe, a munkaterület átadás-átvételtől.

– Mindenképpen megpróbáljuk úgy végezni a kivitelezést, hogy a város életében a legkevesebb gondot okozzuk a közlekedésben és egyéb területeken – szögezte le a Maros Project Kft. képviselője, aki örömét fejezte ki az előttük álló munkálatok kapcsán.

Barna Gábor elmondta: a projektnek két fontos tartalmi eleme van, az egyik az épített örökséghez, egyházi vonalhoz kapcsolódóan, másrészt pedig a Makovecz Imre munkásságához kapcsolódó építészeti  örökség bemutatása.

– Alapvetően a projekt célja ezt a kettő tematikus útvonalat valahogyan úgy együtt megjeleníteni, akár a külső, akár a belső terekben, hogy az általa, a makóiak, illetve a városunkba látogatók azt tapasztalják, hogy egy irányított és fontos témákra összpontosító turisztikai útvonalakat tudunk nekik biztosítani. Számunkra az a legfontosabb, hogy az Infopont át tud költözni a Korona aljába, hiszen egy sokkal méltóbb körülmények között tudjuk biztosítani a makóiaknak és a városba érkező turistáknak azokat a szolgáltatásokat, amelyeket most is teszünk. Értelemszerűen ez a fejlesztés plusz attrakcióelemekkel bővül, így aztán nagyobb skálán tudjuk a városunkba érkezőknek ajánlani Makó városának ezen építményeit – húzta alá a Projekt és Városmarketing Iroda vezetője.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest