Ismét készítettünk egy elemzést a helyi ingatlanpiaci árak alakulásáról a legfrissebb adatokból, melyekből megállapítottuk, várható-e drasztikus árváltozás az ingatlanárakban, illetve kiszámoltuk, mennyiért tudunk megyénkben egy 80 négyzetméteres lakást vásárolni. Emellett a jövő évek új lakáspiacának két legkedvezőbb rendeletei is szóba kerültek – olvasható az Ingatlannet portálunkhoz eljuttatott közleményében.

Tavalyhoz képest az ingatlanárak változása sokkal enyhébb

Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján elkészítettünk egy olyan grafikont, melyen szemléltetni tudjuk a makói családi házak négyzetméter árának alakulását a tavalyi évtől kezdve egészen a legfrissebb adatokig. Ezáltal láthatóvá válik, vajon tényleg felborultak-e az ingatlanárak a 2020-as, váratlan helyzetekkel teli évben.

A makói ingatlanpiac árai a 2019-es évben igen ingadozónak mondhatóak, hiszen stagnálás nem, csökkenés és áremelkedés váltakozása viszont annál inkább jellemezte az árakat. A legolcsóbban tavaly májusban lehetett családi házat vásárolni Makón, hiszen akkor négyzetméterük átlagosan 109 ezer Ft/nm körül mozgott. Innentől kezdve egészen októberig enyhén növekedtek az árak hónapról hónapra, egészen októberig, amikor is a legdrágább négyzetméter árak voltak jelen a helyi családi házak piacán 140 ezer Ft/nm-es árral. Az ingadozás mértéke tavaly tehát 31 ezer Ft/nm volt.

Ha a grafikon 2020-as értékeit megfigyeljük látszik, hogy a tavalyi árakhoz képest sokkal enyhébb változások tapasztalhatóak, tehát szerencsére nemigen érződik a vírus befolyása a makói ingatlanpiacon. Idén márciusban volt a legalacsonyabban a családi házak négyzetméter ára városunkban, amikor egy négyzetméter 122 ezer Ft/nm-be került. A legdrágábban pedig szeptemberben lehetett házat vásárolni, 146 ezer Ft/nm-ért. Idén tehát a tavalyihoz képest alacsonyabb, egyelőre mindössze 24 ezer Ft/nm volt a különbség a legolcsóbb és legdrágább ingatlanár között.

Amennyiben az év utolsó két hónapja sem hoz hirtelen változást és a tavalyi évhez hasonlóan fognak alakulni az árak családi ház tekintetében, akkor feltehető, hogy enyhe csökkenés lesz tapasztalható a négyzetméter árakban.

 

Csongrád-Csanád megyei lakásárak

Összegyűjtöttük a jelenlegi lakásárakat Csongrád-Csanád megye legnépesebb településein. Vajon melyik településen mennyiért lehet vásárolni egy átlagos, 80 négyzetméteres téglalakást? Kiszámoltuk!

A legolcsóbb település lakásárak szempontjából Szentes, ahol az említett téglalakást 210 ezer forintos négyzetméter áron, tehát 16 millió körül már meg lehet vásárolni. Közel azonos lakásárak vannak azonban Csongrádon, Hódmezővásárhelyen és Makón, ahol 20-22-23 millióért találhatunk eladó 80 négyzetméteres téglalakást. Természetesen a megyeszékhelyen, Szegeden kerül a legtöbbe egy lakás megvásárlása, ahol egy négyzetméter kétszeresen többe kerül, mint Szentesen. Itt egy átlagos lakást 480 ezer Ft/nm áron, tehát 38 millió környékén tudnánk vásárolni.

 

Jövőre érkezik az új lakásáfa és a CSOK-os illetékmentesség

Két bejelentett rendelet is kedvező azoknak, akik ingatlanépítési projektbe fognak bele 2021 januárjától 2022 decemberéig, nekik ugyanis a lakásáfa 5%-ra csökken, melynek köszönhetően jelentős összegeket lehet megspórolni. Emellett azoknak, akik a CSOK-ot igénybe veszik, számukra illetékmentességet biztosítanak szintén januártól. Ha nem is azonnal, de ezen intézkedések következményeképpen nagy valószínűséggel egyre több új építésű ingatlan kerül a piacra, ami a lakásárak várható csökkenését fogja eredményezni.

 

Forrás: Ingatlannet
Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest