Tószegi Gyula és Tószegi Csilla olyan oldalt indítottak október elején a Facebookon, melyre a Pitvaros történtével, az itt élők emlékeivel kapcsolatos fotókat, videókat lehet közkinccsé tenni. Már 212-en csatlakoztak a Retro Pitvaro oldalhoz. A legtöbben az evangélikus templom toronysisakját ledöntő viharral kapcsolatos élményeiket osztották meg.

– A házunk felett húzhatott el a villám (Dózsa utca közepe). Akkora volt az íve, hogy az előszobában az égőt letépte a foglalatról. Még „szerencse”, hogy a szilánkok a burában maradtak és az áram is elment. Soha nem felejtem el és a „csonka tornyot” sem – idézte fel az oldalon az emlékeit Horváthné Szénási Ilona az 1978-as, az evangélikus templom tornyát le-, illetve a Kossuth utcai fákat kidöntő viharról.

Ugyanerről azt írta bejegyzésében Kocsis Pálné: – Mi láttuk a férjemmel, ahogy a szél beleteszi a templom tornyát a hajóba. Leszakadtak a toronyról a lemezek. A pedagógus szolgalati lakásban laktunk. Sokáig éjszakai sötétség volt, de amit utána láttunk, amikor világosabb lett, azt nem szeretnem átélni soha többet. A kidőlt nyárfák között a Trabantunk épségben maradt. Hosszan lehetne erről mesélni, talán jó lenne összegyűjteni a szomorú élményeket.

Bárki a Retro Pitvaros csoport tagja lehet, aki kötődik a községhez, s oda bárki tehet fel olyan fotót, amely kapcsolódik a településhez és az itt élt/élő emberekkel kapcsolatos. A kép lehet régi, de akár mai is.

Az oldalt indító Tószegi Gyula művelődési ház vezető és Tószegi Csilla könyvtáros arra kér mindenkit, hogy aki úgy érzi, hogy szép emlékeket őriz a településről, vagy közelgő jeles eseményhez kapcsolódik, tegye azt közzé!

Arra kéri azokat, akik a képeket feltöltik, hogy ha tudja ki szerepel a felvételen vagy jelölje be a képen vagy a hozzászólásban írja le. Aki pedig más képeken felismeri a szereplőket szintén jelölje vagy írja le azt így sokkal többet tudnak meg a képekről, hiszen nem mindenki emlékszik mindenkire.

Akinek van régi fotója de nincs lehetősége azt megosztani (nem tudja beszkennelni, vagy csak a negatívok maradtak meg) akkor lehetőség van arra is, hogy a Teleházban beszkenneljék és feltegyék az oldalra, természetesen a forrás megjelölésével. Igaz a koronavírus miatt december 10-ig erre biztosan várni kell.Az oldal indítói kérnek mindenkit, hogy jelezzék nekik azokat a képeket, amelyek nem tetszenek vagy a személyiségi jogaikat sérti! Kérik indokolják meg a kifogásolt fotó eltávolításával kapcsolatos kérés okát — a félreértések elkerülése végett!

Kérik azokat akik csupán hirdetni szeretnének, ne is jelentkezzenek a csoportba. Aki hosszabb videót megoszt és abban van helyi kötődés, kérik az is jelölje meg, az időt, ahol az szerepel, így tudni fogja mindenki, hogy az miért került a csoportba!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest