November 15-ével negyven napos böjti és bűnbánati időszak kezdődött el a görögkatolikus egyházban. A feladatok és a lehetőségek napjai ezek, amelyek Krisztus születésére készítenek fel.  A hatgyertyás koszorú első lángját fiatal hittanosok gyújtották meg a makói templomban.

Biró István atya tanításában egy álom-karácsony elképzelésére invitált mindenkit, majd rávilágított: általában idealizáljuk az ünnepünket és a kapcsolatainkat. Felfokozott gondolataink vannak, amelyek a valóságtól sokszor távol állnak. – Vágyunk a stabilitásra, a kiszámíthatóságra, a kapcsolódásra és arra, hogy szeressünk, mégis a tapasztalásaink gyakran mások. Szakadék van a kívánságaink és a megéléseink között. Az elhatározásaink és kölcsönös igyekezetünk mellett azt érezzük, hogy úrrá lesz rajtunk a káosz – értékelt a parókus.

István atya kiemelte, a november 15-én elkezdődött időszak abban erősít meg bennünket, hogy a Mennyei Atya látja és tudja a bennünk lévő kettősséget, a küzdelmeinket és a kudarcainkat. Ezzel együtt pedig vigaszt is ad és az utat is mutatja, merre haladjunk, mert álmaink ünnepe nincs messze. – Csak negyven napunk van, hogy az áldott karácsonyt megéljük és hozzákapcsoljuk Krisztust az ünnephez. Ami rajtuk múlik, azt tegyük meg, ne érjük be kevesebbel. Lehetőség és feladat számunkra ez az időszak arra, hogy cselekedjünk. Ne a másiktól várjuk a változást, hanem magunkat próbáljuk közelebb vinni a szívünk legmélyén lévő, őszinte vágyakhoz – hívta fel a figyelmet a makói görögkatolikusok vezetője, hozzátéve, a böjtöt lobogó szívvel, szeretettel kell megélni, erre utalt a szertartás piros liturgikus színe.    

Egyházukban az adventi koszorún hat gyertya található, amelyekből az elsőt a november 15-ei vasárnapon gyújtották meg. A lángot három fiatal lobbantotta fel, akik eredményesen szerepeltek megyei és országos hittanversenyen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest