A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a négy, Svédországban és Németországban élő férfival szemben, akik illegális határátlépők Ausztriába történő csempészésében állapodtak meg.

A vádirat szerint a Németországban és Svédországban élő négy szír férfi 2020 elején állapodott meg abban, hogy illegális határátlépőket csempész a magyar-román határ területéről Ausztriába. Megállapodásuknak megfelelően Berlinben, illetőleg Bécsben egy-egy autót béreltek, valamint beszereztek egy magyar honosságú személygépkocsit is. A vádlottak idén február 24-én, este léptek Magyarország területére Hegyeshalomnál, majd Szeged érintésével Kiszomborra utaztak, ahol két gépkocsiba kilenc személyt vettek fel. A kilenc illegális határátlépőt Románia területén előbb két napig a vádlottak ismeretlen bűntársai pihentették, majd mintegy 30 kilométer gyaloglást követően értek Magyarország területére.

Az illegális határátlépők két gépkocsiba történő felvételét követően a vádlottak a harmadik gépkocsi, mint felvezető autó, segítségével elindultak Ausztria irányába. A vádlottak ezután folyamatosan, kihangosított telefonokon tartották egymással a kapcsolatot, de rövid idő elteltével, február 25-én, éjjel 1 órakor, Szeged-Szőreg belterületén, a Készenléti Rendőrség járőrei ellenőrzésük alá vonták az egyik osztrák honosságú gépkocsit. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a gépkocsiban öt illegális határátlépő tartózkodott – egyikük a csomagtartóban -, akik az ország területére történő belépéshez, illetőleg az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges jogszabályi feltételekkel nem rendelkeztek.

A másik osztrák honosságú autót vezető vádlott észlelve a rendőri intézkedést továbbhajtott, őt a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei követték. A menekülő autót vezető vádlott egy földúthoz érve az útról lehajtott, gyalogosan menekült tovább, de a rendőröknek sikerült őt elfogniuk, valamint az általa hátrahagyott autóban tartózkodó illegális határátlépőket előállítaniuk.

A járási ügyészség a vádlottakkal szemben vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest