Huszonhárommillió forintot nyert erre a célra a Magyar Falu Program pályázatán a kövegyi önkormányzat. Alaposan modernizálják belőle a rendelő épületét. Új falugondnoki busz is lesz, illetve a temetőfejlesztési pályázatot is megnyerték.

Amennyiben az időjárás engedi, az orvosi rendelő épültének tetőfelújítási munkálatai akár még ebben az évben megkezdődnek. Köszönhetően annak, hogy a Magyar Falu Program pályázatán egészen pontosan 23 millió 181 ezer 154 forintot nyert az önkormányzat, az orvosi rendelő felújítására és energetikai korszerűsítésre.

– Teljes energetikai felújításon esik át az elnyert pályázati összegnek köszönhetően az orvosi rendelőnk, azaz hőszigetelést kap a tető és kapnak a falak, kicserélik az összes ajtót és ablakot, s lesz némi belső átalakítás is, hiszen a mosdó már nem felel meg a mai követelményeknek, így azt a mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthetővé tesszük, ahogy az épületbe való bejutást is – sorolta a kövegyi orvosi rendelő felújításának jelentősebb lépéseit. Galgóczkiné Krobák Mária, polgármester azt is hozzátette, hogy az épület tetejére napelemtáblák kerültnek, s ezek táplálják majd a rendelő új, elektromos fűtését.

Az orvosi rendelő felújítása már csak azért is erősen aktuálissá vált, mert az 1960-asévekben elkészült épülethez – a polgármester emlékei szerint – elkészülte óta, azaz 50-60 éve komolyabban nem nyúltak hozzá, leszámítva a tisztasági meszeléseket. Ráadásul immár éles a kontraszt a szomszédos, tavaly családsegítő épületét tavaly modernizálták, egy 2016-os TOP-os pályázaton elnyert huszonkétmillió forintból, majd avatták fel a tavaly szeptember tizennegyedikei falunapon (egyébként együtt a megújult községházával és könyvtárral). A kövegyi háziorvosi rendelő eszközparkja azonban már, szintén a Magyar Falu Programnak köszönhetően megújult, hiszen tavaly októberben – ahogy arról beszámoltunk – adta át a polgármester azt a 2 millió 784 ezer 588 forintot érő orvosi eszközparkot dr. Pásztor Kornélnak, a község háziorvosának, melyet a község szintén a Magyar Falu Pályázaton nyert. Ezek közt szerepelt egy új vizsgáló ágy, voltak diagnosztikai eszközök, de az újraélesztést lehetővé tévő defibrillátor, valamint egy boka-kar index meghatározó készülék is.

A Magyar Falu Programnak köszönhetően cserélhetik le az immár tizenkét éves falugondnoki buszt is. De megnyerték a temetőfelújítási pályázatot is. Bár a sírkert egyházi kézben van, a felújítására mégis az önkormányzat adott be, szintén a Magyar Falu Programba egy sikeres pályázatot. Az elnyert összegből a temetői járdák készülnek el, s ahol lehet a sírok között is kiépítik azokat.

– A temetőben lévő ravatalozót az idén, szintén pályázati támogatásnak köszönhetően, felújítottuk, most arra is lehetőségünk lesz, hogy újra cseréjük az abban lévő régi, az elhunytak hútését szolgáló berendezést. A jelenlegi ugyanis már meglehetősen régi, így korszerűtlen, s az elvárrnál gyakrabban kell javítani – fűzte hozzá Kövegy polgármestere.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest