A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta annak a férfinak a foglalkoztatástól való eltiltását, aki szexuális erőszak bűntette miatt nem jogerősen 9 év szabadságvesztésre ítéltek.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2019-ben, Kecskeméten, a gépkocsijával egy elhagyatott helyre vitte a volt élettársa 14 éves leánygyermekét, majd őt erőszakkal szexuálisan bántalmazta. Az első fokon eljárt Kecskeméti Törvényszék a férfi bűnösségét a váddal egyezően megállapította. Ugyanakkor nem osztotta az ügyészség azon indítványát, hogy a férfit minden olyan foglalkozástól el kell tiltatni, ami kiskorú személyekkel függő viszonyt keletkeztet. A törvényszék ugyanis kifejtette, hogy a férfi ilyen foglalkozást nem gyakorolt, ezért az attól való eltiltásnak sincs helye.

Az elsőfokú ítélet ellen a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség jelentett be fellebbezést a foglalkozástól eltiltás kiszabása érdekében.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezést fenntartotta és kifejtette, hogy a  2017. végén hatályba lépett törvénymódosítás miatt – az elsőfokú bíróság álláspontjával szemben – a Büntető Törvénykönyv most már kötelezően előírja ilyen esetben a foglalkozástól eltiltást.

Ha tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el a nemi élet és szabadság elleni bűncselekményt, az elkövetőt végleges hatállyal el kell tiltani bármely olyan foglalkozástól, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyásolási viszonyban áll, függetlenül attól, hogy ilyen foglalkozást ténylegesen gyakorolt-e.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest