Makó

Mucsi Tamás támadja a kötelező maszkviselést, pedig sok más város is így döntött

Mintegy 10 nagyváros – köztük Szeged, Békéscsaba és Pécs – polgármestere is hasonlóan járt el, mint Farkas Éva Erzsébet, a DK önkormányzati képviselője szerint mégsem indokolt a közterületeken kötelező maszkviselés, amit még a kiskunhalasi járványkórház igazgatója is támogat.

Békéscsaba, Kaposvár, Kecskemét, Kiskunhalas, Makó, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged, Szekszárd.

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint ezeknek a városoknak a polgármesterei döntöttek úgy szerdán, hogy kötelezővé teszik a közterületeken a maszkviselést. Ahogyan az várható volt, kora délután Farkas Éva Erzsébet is bejelentette az intézkedést, és nyilván azon sem lehet meglepődni, hogy Mucsi Tamás ezt rögtön bírálta is, hiszen a döntés igazából ebben az esetben is másodlagos, a lényeg az azzal szembe helyezkedés.

Más kérdés, hogy miközben Makó polgármestere (sok más településvezetőhöz hasonlóan) az operatív törzs, és a helyi egészségügyi szakemberek javaslatát követve az egészséget, a lakosok védelmét helyezi előtérbe, a DK önkormányzati képviselője inkább abból próbál politikai hasznot kovácsolni, hogy látványosan tiltakozik ellene.

 

 

Szögezzük le, ez az intézkedés borítékolhatóan kevésbé népszerű, ám a járvány erősödése miatt nem halogatható. És itt mutatkozik meg a komoly különbség a településvezetők és egy önkormányzati képviselő felelőssége között. Míg előbbieknek meg kell hoznia ilyen döntést, utóbbiak szabadon, tét nélkül jártathatják a szájukat a közösségi oldalukon.

Számos város vezetője belátta, hogy jelen pillanatban nem a maszkviselés kötelező elrendelése a politikai kérdés, hanem annak éppen az ellenkezője: ha csak azért nem rendelik el, mert a kormány azt mondta.

De ha esetleg ez nem lenne elég érv, akkor sem biztos, hogy Mucsi Tamásra érdemes hallgatni ez ügyben, talán jobb megfontolni azt, amit mondjuk a kiskunhalasi járványkórház főigazgatója tett közzé:

„Nem életszerű, hogy elindulunk otthonról és az egyik utcában, vagy téren kötelező maszkot hordani, az utca végétől pedig nem. A maszk csak akkor megfelelő kollektív védőeszköz, ha mindenhol mindenki szabályosan hordja!”