Makó

MakóInfó: néhány kivétellel kötelező a maszkviselés a közterületeken

Sok 10 ezer feletti lakosú városhoz hasonlóan az operatív törzs és a helyi szakmai stáb javaslatára Farkas Éva Erzsébet elrendelte a kötelező maszkviselést, amelyet két hét múlva felülvizsgálnak.

Az elmúlt hetekben nagymértékben növekedett a Hatósági Házi Karanténban lévők és az igazolt fertőzöttek száma is, a hét elejétől azonban Csongrád-Csanád megyében csökkentek a számok, számolt be róla a polgármester az online bejelentkezésén.

Jelenleg Makón 80 fő van karanténban, igazolt fertőzött pedig 28 fő, ám Farkas Éva Erzsébet arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan várnak teszteredményre is, így ezek a számok a közeljövőben emelkedhetnek.

A polgármesteri hivatal esetében az ügyfélfogadás továbbra is az udvaron történik, ablakokon keresztül, Farkas Éva Erzsébet arra kérte az ügyfeleket, hogy telefonon (06-62/511-800) jelentkezzenek be időpontért a sorban állás elkerülésének érdekében.

Az idősek számára, akik gyógyszerkiváltásban, bevásárlásban, ebédkiszállításban továbbra is él a makói ENI krízisvonala, amelyet a 06 62/213 420, és 06 20/580 1775 számokon lehet elérni.

Bezár a Hagymatikum, a Hagymaház, a József Attila Könyvtár és Múzeum is a következő 30 napra, a Hajnal utcai, Justh Gyula utcai, Megyeház utcai nyugdíjasklubok épületei pedig határozatlan időre. A Szent István tér, Pulitzer sétány sportpályái szintén, ahogyan a jégpálya sem fog üzemelni, a Zöld Ház és a Flórián Ház bérbeadása pedig szünetel.

A 10 ezer fő feletti városokban elrendelhető maszkhasználat kapcsán a polgármester kiemelte, elsősorban az operatív törzs, és a helyi egészségügyi szakemberek javaslata alapján Makón is bevezetik, tehát

a szájmaszk használata kötelező lesz holnaptól a közterületeken.

Ez alól kivételt csak a sporttevékenységek, parkok, zöldterületek képeznek, amelyekre Farkas Éva Erzsébet a Petőfi parkot, Maros-partot, Lombkorona sétányt, Juhász Gyula téri sportparkot hozta fel példaként. Emellett kerékpározás ideje alatt sem kell viselni a maszkot.

A polgármester hangsúlyozta, ezt a döntést két hét múlva felülvizsgálják a szakmai stáb egészségügyi szakemberei azonban azt kérik, hogy azt kéri, ahol csak lehet használják a maszkot a lakosok.

Elmarad az Adventi vásár is, mert bár az önkormányzat tervezett ilyet szabadtérre, de a megjelent kormányrendelet már egyértelműen rendelkezik arról, hogy nem lehet. Farkas Éva Erzsébet elmondta, hogy az itt áruló kézműves termékek gyártóival egyeztetve abban maradtak, hogy a termékeket a Portékatár fogadja be, itt lehet majd vásárolni belőlük. A városban ünnepi világítás, városi Betlehem, és város karácsonyfája is lesz viszont, adventi gyertyagyújtás azonban a korábbi években megszokottól eltérően nem.

A polgármester az online tájékoztatójában a szociális munka napja alkalmából is megköszönte a dolgozók munkáját a város közössége nevében, egyúttal beszámolt arról is, hogy az önkormányzat a makói ENI dolgozói között 14 millió forint jutalmat oszt szét idén.

Farkas Éva Erzsébet végül arra is kitért, hogy a nem lakáscélú önkormányzati bérlemények esetében egyelőre nem biztosít a város a járvány első hulláma idejéhez hasonló kedvezményeket, mint mondta ennek az oka, hogy a kormányzati intézkedések nem tartalmazzák az üzletek zárva tartását, azok 19 óráig nyitva lehetnek.