Azért is méltatják a megközelítésünket a világ számos pontján, mert 10 év alatt valódi eredményeket látunk. Miközben Európában kizárólag a migrációnak köszönhetően nő a népesség, mi nem bevándorlással, hanem saját erőből szeretnénk pótolni a népességünket – mondta Novák Katalin az Origónak adott interjújában. A családokért felelős tárca nélkül miniszter arról is beszélt, ha egy fiatal pár úgy dönt, hogy nagycsaládosok szeretnének lenni, akkor igénybe vehetik a 10 millió forintos, kamatmenetes babaváró támogatást, amely kiegészülve a csokkal és a hozzá kapcsolódó kölcsönnel, valamint a jelzáloghitel-elengedéssel mintegy 35 millió forintot jelent, amelyből 10 millió forintot kell csupán visszafizetniük, 25 millió forintot megtakaríthatnak, ha valóban nagycsaláddá válnak. Ráadásul a lakásáfa 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentésével, az áfa-, illetve illetékmentességnek köszönhetően ugyanabból az összegből egy nagyobb értékű otthont tudnak vásárolni – tette hozzá.

 

– Milyen főbb elemekkel bővül a kormányzati családpolitika?

– Álljunk meg egy pillanatra a kérdésnél: milyen természetesnek tekintjük, hogy bővülnek a családtámogatások, holott nem az! Mi tíz éve évről évre több segítséget adunk a magyar családoknak. Még most, a koronavírus járvány idején is. Az eddigi logikába illeszkedik az új otthonteremtési program is. Ha a családtámogatásokat egyfajta építményként képzeljük el, akkor látható, hogy 2010 óta folyamatosan újabb és újabb építőkockákkal bővült. Azért dolgozunk, hogy minél több élethelyzetben tudjunk segítséget nyújtani a magyar családoknak. Most tovább bővítjük a csokot, és újabb lehetőségeket, támogatásokat vezetünk be. A cél világos: szeretnénk, ha minden családnak biztos fedél lenne a feje felett, és nem lenne Magyarországon akadálya a felelős gyermekvállalásnak.

– Melyik új elem a legfontosabb?

– Minden család számára az, amit igénybe tud venni. Teljesen újszerű az otthonfelújítási támogatás, ezért várhatóan nagyon népszerű lesz. Ez érthető, hiszen a legtöbb családban mindig van valami, amit fel kellene újítani, ki kellene javítani, szépíteni, bővíteni lehetne. Ráadásul az otthonfelújítási programhoz nem kell elköltözni. Januártól a felújítási költségek felét, maximum 3 millió forintot visszatérítünk a gyermeket nevelő családoknak. De nem szívesen ragadok ki egy-egy elemet, hiszen minden idők legnagyobb otthonteremtési programját vezetjük be, számos új lehetőséget kínálva. Január elsejétől áfamentesen vásárolhatnak új otthont azok, akik ehhez csokot is igényelnek, ami kiegészülve az illetékmentességgel több millió forintos megtakarítást jelent a családoknak. Lehetővé tesszük, hogy többgenerációs otthonban éljenek a fiatalok, és az építési szabályokat is egyszerűsítjük.

 

 

– Pontosan, hogyan is néz majd ki az otthonfelújítási támogatás?

– Nézzünk egy gyakorlati példát. Ha a család úgy dönt, hogy felújítják otthonukat, és erre elköltenének 1 millió forintot, abból 500 ezer forintot meg tudnak takarítani, hiszen ezt az összeget az állam visszafizeti nekik. Ha egy család 6 millió forint értékben végez el felújítást, akkor 3 millió forintot kap majd vissza az államtól. Ez tulajdonképpen a saját befektetett pénzük, annak a felét fogják visszakapni.

– Mekkora költségvetési tételt jelenthet a most bejelentett öt intézkedés?

– Az otthonteremtési program költségvetési értelemben felülről nyitott, nem fogyhat el a pénz. A családokon nem spórolunk, sőt, bízunk benne, hogy minél többen élnek a lehetőségekkel. A csok 2015-ös indulása óta van elég tapasztalatunk. Azóta 150 ezer család, több mint 600 ezer ember költözhetett új otthonba. Ha az otthonteremtési program összes elemét összeadjuk, akkor az elmúlt több mint öt évben 1000 milliárd forint feletti összeget tudtunk adni a családoknak. Nagyságrendileg ekkora támogatásra számíthatnak a jövőben is. De hangsúlyozom: ez számunkra befektetés, nem kiadás.

– Mindezen változások fényében nagyjából mekkora összegre számíthat most egy fiatal pár?

– Ha egy fiatal pár úgy dönt, hogy nagycsaládosok szeretnének lenni, akkor igénybe vehetik a 10 millió forintos, kamatmenetes babaváró támogatást, amely kiegészülve a csokkal és a hozzá kapcsolódó kölcsönnel, valamint a jelzáloghitel-elengedéssel mintegy 35 millió forintot jelent, amelyből 10 millió forintot kell csupán visszafizetniük, 25 millió forintot megtakaríthatnak, ha valóban nagycsaláddá válnak.  Ráadásul a lakásáfa 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentésével, az áfa-, illetve illetékmentességnek köszönhetően ugyanabból az összegből egy nagyobb értékű otthont tudnak vásárolni. Ez a gyakorlatban akár egy plusz szobát, nagyobb kertet, tágasabb elrendezést biztosít, vagy akár a család számára jobb elhelyezkedésű környékre is költözhetnek.

– Mikor indul az erről szóló tájékoztató kampány?

– Sokféle támogatást kínálunk, értelemszerűen rengeteg a kérdés. A támogatások január 1-jén indulnak, folyamatosan egyeztetünk a részletekről. Abban bízom, hogy novemberben minden fontosabb tudnivaló ismert lesz, így egy hónapja mindenkinek lesz felkészülni. Komoly tájékoztató kampánnyal is készülünk, hiszen az a cél, hogy minél több családnak tudjunk segíteni. De nem kell rohanni, a támogatások 2022 végéig garantáltan érvényben maradnak. A rendeleteket most írjuk, ezek hamarosan megjelennek.

– Lehet azt pontosan látni, hogy a magyar költségvetés mennyit fordít a családokra 2021-ben?

– Ez már a 2300 milliárd forintot is meghaladja. Összehasonlításképp, 2010-ben ez az összeg 960 milliárd forint volt, tehát több mint 2,5 szeresére tudtuk emelni a családok támogatását. Ráadásul ebben az összegben még nincs is benne a teljes otthonteremtési program költsége. De ha az idei évet nézzük, jól látható, 2020 is a családokról szólt. Idén vezettük be a nagyszülői gyedet, elindult a négygyermekes édesanyák szja-mentessége, bővítjük a bölcsődei férőhelyek számát, és növeljük a bölcsődék finanszírozását. Döntöttünk a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről, valamint bejelentettük, hogy jövő év július elsejétől azok, akik gyermeket szülnek, az első 6 hónapban többet fognak keresni, mint a gyermekvállalást megelőzően, hiszen megemeljük a csecsemőgondozási díj összegét. A családok támogatása számunkra prioritás, amennyi mozgásterünk van, azt a családok támogatására fordítjuk, még a jelenlegi válsághelyzetben is, ami egyedülálló a világon.

– A mostani helyzetben elképzelhetőnek tartja, hogy valamelyik lépést vissza kelljen vonni?

– Eddig is, és a jövőben is azon dolgozunk, hogy erre ne legyen szükség. Ehhez persze az kell, hogy mindenki, aki tud, dolgozzon. Nem a kormányzati teljesítményen, hanem a magyar emberek munkájának az eredményén van a hangsúly. Mi csak megteremtjük a lehetőségeket a családtámogatási rendszer alakításával, fejlesztésével, vagy épp munkahelyteremtéssel. Most is a legtöbben mindent megtesznek, hogy elhelyezkedjenek, ami azt mutatja, hogy mára nagyot nőtt a munka becsülete.

– Adott esetben milyen újabb családpolitikai lépések jöhetnek?

– Folyamatosan gondolkodunk a családtámogatások további fejlesztéséről, új támogatások bevezetéséről. Most az otthonteremtési program elindításával arra törekszünk, hogy minden gyermeket nevelő család saját otthonban élhessen. De szeretném, ha tovább tudnánk menni azon a megkezdett úton, hogy a jövedelemhez kapcsolódó adókat tovább csökkentsük a családosok számára, hogy még nagyobb mozgásterük legyen a gyermekek nevelése során. Ezt tartom az egyik legfontosabbnak. A másik az, hogy a kisgyermekes édesanyákat segítsük abban, hogy a munkában és a gyermeknevelésben párhuzamosan helyt tudjanak állni. Ezért dolgozunk tovább a bölcsődefejlesztési programon. Azt vállaltuk, hogy 2022-ben elérjük a 70 ezer bölcsődei férőhelyet. Most tartunk 52 ezernél, a munkát folytatjuk. Célunk, hogy minden bölcsődés korú kisgyermek számára, ahol ezt igénylik, meglegyen a megfelelő színvonalú és a közelben lévő bölcsőde. A koronavírus-járvány is megtanított minket arra, hogy mely munkakörökben lehet rugalmasabban dolgozni. Van, ahol bevezették a távmunkát, van, ahol a rugalmas munkavégzés lehetőségével élnek, ezek egy családos ember számára, talán egy édesanya számára még inkább óriási segítséget tudnak jelenteni. Vannak, akik éppen most jöttek rá, hogy nekik nem való a home office. Ezeket a tapasztalatokat a járvány után is tudjuk majd hasznosítani. Nem titkolom, már a családvédelmi akcióterv második részén is dolgozunk.

– Milyen lépéseket támogatna inkább: az adókedvezmények bővítését, vagy pedig egy általános adócsökkentést?

– Magam részéről a célzott adócsökkentések híve vagyok. Nem generálisan, hanem célzottan kell csökkenteni a jövedelmi típusú adókat, ott, ahol gyermeket nevelnek.

– És mindez megjelenik már a 2022-es költségvetésben?

– Az irány mindenképpen ez. Jó példa erre a négygyermekes édesanyákra vonatkozó adókedvezmény, amellyel már idén is több mint 40 ezer édesanya élt. Ilyen lehetőség sehol máshol nincs a világon. Szerintem ez a jó irány, erre érdemes tovább haladnunk.

 

MTI/Bruzák Noémi

 

– Tízéves távlatban nézve mennyire tartja sikeresnek a kormányzati családpolitikai lépéseket?

– A családbarát kormányzás eredményeit nehéz elvitatni. A gyermekvállalási kedv több mint 20 százalékkal nőtt, ezzel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt értük el. A házasságkötések száma 40 éves csúcsponton, a válások száma 60 éves mélyponton van. De hosszú még az út a demográfiai tendenciák megfordításáig. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt sokan elhalasztották családalapítási terveiket. A számok még így is biztatóak: a tavalyihoz képest nőtt a megszületett gyermekek és a házasságok száma is idén. Szintén jó hír, hogy idén szeptemberig kevesebben haltak meg, mint tavaly. Ne legyünk elégedetlenek, mivel négy évtizedes adósságot cipelünk, 1981 óta fogy a magyar, ezt nem tudjuk egyik pillanatról a másikra megváltoztatni, ehhez generációk kellenek. A cél, hogy most egy olyan generáció nőjön fel, amelyiknek nem anyagi okokból kell elhalasztania a gyermekvállalást, mert a fiatalok számíthatnak segítségre. A gyermekvállalás időpontjának kitolódása is megállt.

– Melyik európai ország mintáját követik a családpolitikában?

– Mára elértük, hogy nem mi követünk másokat, hanem mások követnek minket. Sokan figyelik a lépéseinket, kérnek tanácsot és érdeklődnek a tapasztalataink iránt, hiszen nyíltan és határozottan hirdettük meg azt, hogy minden rendelkezésre álló segítséget megadunk a fiatal pároknak, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek. Számos ország érdeklődését felkeltette ez a megközelítés, például a lengyelek, a balti államok tájékozódnak folyamatosan, az Egyesült Államokból és Latin-Amerika országaiból is kérdeznek, legutóbb a japán partnerek kerestek meg minket. A magyar családpolitika tehát modellé vált. Ennek oka, hogy egyedülálló lehetőségeket kínálunk, mint például a négygyermekes édesanyák szja-mentessége, a diákhitel-elengedés, vagy épp a babaváró támogatás; de azért is méltatják a megközelítésünket a világ számos pontján, mert 10 év alatt valódi eredményeket látunk, miközben Európában kizárólag a migrációnak köszönhetően nő a népesség. Mi nem bevándorlással, hanem saját erőből szeretnénk pótolni a népességünket. Persze nem csukjuk be a szemünket, figyeljük a jó gyakorlatokat. Nincsen mintaállam, de sok országban vannak értékes kezdeményezések, gyakorlatok, érdemes ezeket követni, ellesni, közösen gondolkodni, megosztani a tapasztalatokat.

Tervezik-e, hogy a nyugdíj jövőbeli összegében is megjelenjen a vállalt gyermekek száma?

– Ismerem az erre irányuló javaslatokat. Sőt, ezek részben már meg is valósultak. Ott a Nők40, amivel lehetővé tettük, hogy azok a nők, akik a gyermeknevelésben és a munka világában is helytálltak, 40 év szolgálati idő után elmehessenek nyugdíjba. Ezzel elismerjük az ő többlet-teljesítményüket. A másik pedig a családi adókedvezmény és a személyijövedelemadó-mentesség. Mindkét esetben jelentősen emelkedik azoknak a családoknak a nettó jövedelme, akik gyermeket nevelnek, arányosan a gyermekek számának megfelelően, amely segítheti őket a nyugdíjas éveik során is. Egy biztos: a gyermek a család számára örömforrás és büszkeség, a nemzetnek kincs, a jövő záloga.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest