Térség

Csanádpalotai TOP-botrány: féléve kongatja a vészharangot a hatóság

Az önkormányzat szinte mindent kifogásol, de bizonyítani lényegében semmit nem tud – ez derül ki a portálunkhoz eljutott, hivatalból kiszivárgott belső dokumentumból. Fél év alatt semennyit nem jutottak előre a pályázatok lezárásában.

Mint korábban megírtuk, legalább négy, a korábbi években megnyert, és jórészt már megvalósult Területi Operatív Programba tartozó pályázattal komoly gondok lehetnek a közeljövőben Csanádpalotán, mert a Debreczeni István vezette önkormányzat nem mutat túl sok hajlandóságot a projektek lezárására.

Miután a választásokat a rendkívüli jogrend elrendelésével el kellett halasztani, és a polgármester a következő időszakban újra egyedül lesz felelős a meghozott (vagy meg nem hozott) döntésekért, sokakat jogosan aggaszthat, hogy sikerül-e megugrania az egyébként nem túl magas lécet az önkormányzatnak, mert a tét nem kicsi: ha nem sikerül lezárni a pályázatokat és továbbra is csak a bénázás megy, elképzelhető, hogy a teljes megnyert összegeket vissza kell fizetni.

A négy pályázat pedig összességében mintegy 466 millió forint, amelyeknél a hatóság hiányzó számlarészletezőre, képdokumentációra, eszközleltára, aláíratlan dokumentumokra hívta fel a csanádpalotai hivatal figyelmét. Számtalan kérés, többszöri egyeztetés ellenére azonban továbbra is csak állnak az ügyek.

 

Botrány: Több mint 450 milliós pályázati forrás visszafizetése fenyegeti Csanádpalotát – Makó Híradó

Atombombára ültette egy év alatt Debreczeni István a várost, a portálunkhoz eljutott adatok alapján óriási problémák és elképesztő fejetlenség van legalább négy, évekkel ezelőtt megnyert pályázat körül. Hihetetlen, hogy mennyire hanyag munkát végez az önkormányzat.

 

 

Cikkünk megjelenése után portálunkhoz eljutott egy belső, a hivatalból kiszivárgott feljegyzés, ami szintén ezt támasztja alá. A május végén, projektegyeztetésen készült, nagyrészt kézzel írt dokumentum szerint már fél évvel ezelőtt is fel lett hívva a hibákra és a határidőkre az önkormányzat figyelme, a hatóságok pedig a kifogások alátámasztását kérték.

Mivel azonban a pályázatokat azóta sem sikerült lezárni, és a korábbi információink alapján októberben is részben ugyanazokat a dokumentumokat hiányolták, mint májusban, így előrelépés nem sok történt. A portálunkhoz eljutott feljegyzés mindenesetre legalább egy újabb bizonyítéka annak, hogy nem az irányító hatóságon múlik a pályázatok lezárása, az önkormányzat végez rendkívül hanyag munkát, amivel mostanra komoly veszélybe sodorta a település jövőjét.