A makói Contitech Fluid Kft. folytatta a tavasszal kezdődött, a cég fennállása negyedszázados évfordulója előtt tisztelgő faültetés sorozatát. Magyarcsanádon szelídgesztenyét ültettek.

A makói Continental Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. a fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából ajándékozott egy szelíd gesztenyefát Magyarcsanádnak. A facsemetét a nemrég megújult játszótérre ültették el Farkas János polgármester segítségével.

A gumigyár – ahogy azt a térségben nevezik – már több településen ültetett emlékfát, így például idén március 10-én Óföldeák központi parkjában a községi nőnapi ünnepség előtt ültették el annak a huszonöt hársfának az egyikét, melyet a fennállásának negyed századát ünneplő Contitech-Fluid Kft. adományozott a Makó térségi kistelepüléseknek. Pintér Mónika, a cég kommunikációs koordinátora azt mondta még az óföldeáki ünnepségen a Makó Híradónak, hogy, a falültetés az egyik kollégája ötlete volt, így minden kistelepülésen ültettek az idén tavasszal és ültetnek most ősszel egyet-egyet, ahogy megtették ezt már a makói üzemben is.

A Continental Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. legutóbb egyébként szintén szelídgesztenyefát ültetett a kövegyi községháza előtti parkban.

Pitvaroson is még a tavasszal ültették el az emlékfát, Radó Tibor polgármester jelenlétében. A hárs akkor a Petőfi térre került. A magyar néphagyományok szerint egyébként leginkább gyermek születéskor szokás fát ültetni, de azt jeles napok, események alkalmából is megtették korábban is.

Csongrád-Csanád megyében több ilyen jeles fa is áll.

Nagylakon tavasszal ültetett almafát Lázár János országgyűlési képviselő, Kolozsvári Rozália polgármester, Farkas János Magyarcsanád polgármestere és Tóth László színművész abból az alkalomból, hogy március 6-án mutatta be a Nemzeti Színház Wass Albert: Tizenhárom almafa című művéből készült színdarabot Vidnyászky Attila rendezésében. Ez alkalomból a nagylakival egyidőben tizenhárom almafát ültettek az ország határmenti településein. A hódmezővásárhelyi városháza főbejáratával szemközt két olyan tölgyfa is magasodik, amit az 1896-os első újkori tiszteletére ültettek. Nem messze innen található az a fa, amelyet Deák Ferenc születésének 200. évfordulójára állítottak. Mádl Ferenc köztársasági elnök 2003-ban járt Vásárhelyen, ebből az alkalomból is telepítettek fákat. Az Európa Parkban már kisebb erdőt kitevő mennyiségű emlékfasor áll. 1997–98-ban ilyet ültettek a testvérvárosok: Arad, Aknaszlatina, Haarlemmermeer, Limanowa, Tamar, Sokobanja, Vallauris, Hechingen és Torda. Sőt Vásárhely is állított egyet. De a Rotary klubnak is van itt fája.

Magyarországon talán a legöregebb emlékfa a rományi Rákóczi-fa. A törökmogyoró legalább 300 esztendős, s a legenda szerint a csemetét rodostói száműzetéséből küldte a nagyfejedelem. Mohorán Mikszáth, a Vértes hegységben Zsigmond király, Mátraszentimrén Kodály, Balatonfüreden Tagore emlékfája látható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest