Új, nagy teljesítményű ózongenerátor segíti a könyvek fertőtlenítését mostantól a József Attila Városi Könyvtárban, így a visszahozott könyvek már másnapra újra kölcsönözhetőek lesznek.

Galamb Katalin felidézte, a József Attila Városi Könyvtár a járványügyi helyzet első hullámában pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma által kiírt pályázatra, amely keretében ózongenerátort lehetett beszerezni a könyvek fertőtlenítése céljából.

– A könyvtár és múzeum ezen a pályázaton nyertes volt, és így vált lehetővé, hogy most, a József Attila könyvtárba beszerezzünk egy kétszázezer forint értékű nagy teljesítményű ózongenerátort, amellyel a továbbiakban meg tudjuk oldani a könyvek fertőtlenítését – tájékoztatott róla az igazgatóhelyettes.

Mint hozzátette, korábban a könyveket három napig pihentették, a generátor beszerzésével és a napi fertőtlenítéssel viszont már nem kell várakoztatni a könyveket, és az olvasók hamarabb jutnak a népszerű, keresett olvasmányokhoz.

– A fertőtlenítés munkavédelmi szempontból veszélyes, fel kellett készülni az ózongenerátor elhelyezésére, itt, a könyvtár épületében egy tűzbiztos ajtóval védett helyiséget jelöltünk ki a könyvek fertőtlenítésére, és ennek megfelelően naponta egy alkalommal fogjuk elindítani ezt a szerkezetet, miután megfelelő módon bepakoltuk a dokumentumokat a polcokra. Természetesen ezt követően fertőtleníteni és várakozni is kell, de ez nem több napot vesz igénybe – emelte ki, továbbá rámutatott: az eszköz lehetővé teszi, hogy ne csak a dokumentumokat, hanem például a gyerekkönyvtár játékait vagy olyan kárpitozott ülőalkalmatosságokat is fertőtlenítsenek, amit egyébként törléssel károsítanának.

A visszahozott könyveket továbbra is külön kosarakba gyűjtik, amelyeket megfelelő módon helyeznek át a kijelölt helyiségbe, ahol a fertőtlenítés is zajlik, így pedig már másnap ki lehet újra kölcsönözni a visszahozott könyveket. Ide kerülnek továbbá azok a könyvek is, amelyeket az érdeklődő olvasók a válogatásnál átböngésznek, kézbe vesznek.

Galamb Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványügyi helyzet fokozódik, így arra biztatják az olvasókat, hogy egy alkalommal több könyvet kölcsönözzenek, így elég kevesebbszer a könyvtárba fáradni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest