A Szegedi ítélőtábla érdemben nem változtatta meg a büntetését annak a magyar-román állampolgárságú férfinak, aki 2017 novemberében a nagyéri Majláth presszóban minden előzmény nélkül megvágta az egyik vendég nyakát. A címlapképen: a vádlott (jobbról) és ügyvédje az ügy iratait tanulmányozza a 2019. március 19-i elsőfokú tárgyaláson.

A Szegedi Törvényszék a 2019. november 26-án hozott ítéletében B. Sándort emberölés bűntettének kísérlete és zaklatás vétsége miatt halmazati büntetésül öt év szabadságvesztésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint a magyar-román kettős állampolgárságú vádlott 2017. november 26-án a nagyéri Majláth presszóban összeismerkedett Sz Károllyal, akit több alkalommal meghívott egy italra. Miután kimentek a presszó elé, az ittas B. Sándor a nála lévő poharat minden előzmény nélkül összetörte a falon és a kezében maradt pohárdarabbal megvágta a Sz. Károly nyakát. Ezután a helyszínre érkezett a sértett élettársa, akit – miután az kérdőre vonta a cselekménye miatt – a vádlott megfenyegetett, hogy megöli.

A Szegedi Ítélőtábla mai döntésével – a vádlottal szemben kiszabott büntetések vonatkozásában – helybenhagyta az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt a Szegedi Törvényszék által a vádlottra kiszabott elsőfokú ítéletet. Annak megváltoztatását csupán az eljárás során a vádlottól lefoglalt egyik bűnjelet érintő rendelkezés indokolta. A büntetlen előéletű vádlott jogerős büntetése – az ügyészi fellebbezés hiányában beállt súlyosítási tilalomra is figyelemmel – a törvényszék által első fokon kiszabott 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és 5 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indokolásában elhangzott: az elsőfokú bíróság az elkövetett cselekményekhez mérten, a vádlott elmeállapotának elkövetéskori közepes fokú korlátozottságára is tekintettel arányos, a törvényi minimumnak megfelelő halmazati büntetést szabott ki a vádlottal szemben. A súlyosítási tilalom miatt hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabására a másodfokú bíróságnak nem volt törvényes lehetősége. A vádlotti és védői indítvány szerinti felmentésre, illetve a büntetés lényeges enyhítésére sem látott indokot az ítélőtábla.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye – közölte a Szegedi Ítélőtábla.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest