A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, akinek a mulasztása folytán egy személy nyolc napon túl gyógyuló súlyos, maradandó fogyatékossággal járó, míg további öt személy könnyű sérüléseket szenvedett el egy két és fél évvel ezelőtti roncsderbin.

A vádirat szerint az egyik megyebeli faluban több, mint 20 éve rendeznek hagyományőrző jelleggel roncsderbit. A vádlott önkormányzati dolgozóként az önkormányzat által szervezett rendezvények irányítását látta el és így feladatkörébe tartozott a verseny szervezése is. A roncsderbi ugyan nem szerepelt a nemzeti szövetség versenynaptárában, azonban a verseny szervezőinek az országos gyorsasági roncsderbi szabályzat alapján kellett eljárnia a pálya kialakítása és a verseny megrendezése során.

A 2018. május 1. napján, a majális keretében megrendezett roncsderbit megelőzően a vádlott helyszíni bejárást végzett és a pálya minőségét, kialakítását és a roncsderbi biztonságos lebonyolításához szükséges eszközöket az előírt szabályoknak megfelelőnek találta.

A versenyen délután fél négy körül indult futamban az egyik versenyző autója ütközés következtében a földsáncnak hajtott, majd a levegőbe emelkedett és egy távolabbi földdombnak ütközött a szalagkorláton túl, a nézők közé csapódva.

Egy szemtanú készített videót a balesetről:

Az autók a gépátvételt követően megfelelő műszaki állapotban voltak, az előzés közbeni ütközés a versenyszabályzatban megengedett. A földsáncra felfutó és a levegőbe emelkedő autó vezetőjének nem volt lehetősége a jármű sebességének csökkentésére és a levegőben levő autó mozgásának korrigálására. Az autó a nézők közül elsodort hat személyt, akik közül egy 8 napon túl gyógyuló súlyos, maradandó fogyatékossággal járó, míg öt személy 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett el.

A vádirat szerint a baleset bekövetkezésének az oka az volt, hogy a pálya ütközéssel érintett szakasza a kialakítása folytán nem tudta a nézők megfelelő védelmét biztosítani. A hatályos országos roncsderbi szabályzat szerint a pályát úgy kell kijelölni, hogy az a versenyzők számára jól látható legyen és egyben a nézők megfelelő védelmét is biztosítsa. A balesettel érintett szakasz a pályának azon az ívén helyezkedett el, ahol várható volt a járművek oldalfalnak történő ütközése. Amennyiben a pályát határoló földsáv kerékkel érintkező szakasza meredekebb szögű lett volna – ahogyan egyébként a pálya többi része is – úgy az ütközéssel érintett gépkocsit a pályára visszavezette volna, nem pedig a levegőbe emelte volna fel.

A vádirat szerint a vádlott, mint a verseny rendezésével megbízott személy a versenyszabályzatban írt előírások, mint foglalkozási szabályok megszegésével más, vagy mások életét, testi épségét gondatlanságból közvetlenül veszélyeztette és sértette.

A vádirat szerint a vádlott a bűncselekményt hanyagságból követte el.

A járási ügyészség a vádlottat maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest