A Vas megyei Függetlenfilm Fesztiválon és a Wekerlei Filmfesztiválon is helytálltak és sikereket értek el a Makói Városi Televízió munkatársai filmjeikkel, amelyeket most cikkünkben is megtekinthetnek.

Attila megmondja…

Mint Miklós András, a film operatőre és vágója portálunknak elmondta, az Attila megmondja… című film egy fiatal meteorológusról szól, aki főállásban egy vásárhelyi nagyáruházban dolgozik, a hobbija viszont a meteorológia.

Mint elárulta, először az egyik vásárhelyi portálon olvasott Bodrogi Attiláról, ezt követően járt abban az áruházban, ahol Attila is dolgozik, ekkor figyelt fel a kitűzőjén a nevére, innen indult a közös munka, illetve az elkészült film is, hiszen az elején éppen a főszereplő munkahelyére kalauzolják el a nézőt.

Az operatőr, vágó rámutatott: a téma feldolgozásánál belevittek filmes elemeket is, az elején illetve a végén, a középső része viszont valódi dokumentumfilm arról, hogyan is készíti Bodrogi Attila az előrejelzéseket, milyen technikai háttérrel, de a főszereplő természetjáró énjét is filmre vették.

Ezzel a filmmel a Vas megyei Függetlenfilm Fesztiválon a legjobb televíziós riportfilm kategória legjobbjai lettek.

– A visszajelzések nagyon sokat számítanak a csapatunknak, mert ezzel inspirálódunk és kapunk egy szakmai visszajelzést is – emelte ki a film szerkesztő-riportere, Baráth Réka.

 

Jersey tehenektől az asztalig

A Wekerlei Filmfesztiválon először vett részt a városi televízió, hat filmmel, több kategóriában; ipartörténeti, helytörténeti és portréfilmmel is nevezve.

Ipartörténeti kisfilmmel készült Semetka Martina és Rácz Richárd, akik Deák Szilviát, és az általa készített termékeket mutatták be filmjükben.

– Az ő kis manufaktúrájába nyerhettünk bepillantást a nyár folyamán. Ott voltunk reggeltől egészen késő délutánig, betekintést nyerhettünk abba, hogy miket esznek ezek az állatok, hogyan zajlik a fejés, majd ebből hogyan jut el az asztalra a kész termék – árulta el Semetka Martina, a film rendezője.

Az operatőr, Rácz Richárd kiemelte: náluk a Makó TV-nél a legfontosabb, hogy a makói és Makó környéki emberekről készítsenek filmeket, így találtak rá Deák Szilviára is. Mint elárulta, nem volt nehéz dolguk, hiszen nagyon jó riportalany volt, illetve az idő is kedvezett számukra, továbbá az állatok is készségesek voltak.

– Ebben a vírusos helyzetben szerintem eléggé fontos az is, hogy a magyar termékeket, illetve kézműves termékeket is támogassuk – húzta alá a televízió munkatársa, akinek véleménye szerint a film nemcsak a televízió, hanem Szilvia munkásságát is hírül viszi, amely ráadásul egy kiadványba is bekerült.

A filmet a fesztivál díszvetítésén is bemutatták, előzsűrizésre került, s oklevéllel díjazták.

Kisistók Tímea kiemelte: elmondható, hogy ez egy nagyon különleges év, amely már év elején, januárban látszódott, hogy nem olyan lesz, mint a többi, ebből a hátrányból próbáltak meg előnyt kovácsolni, így több hasonló filmet is készítettek, hiszen a szűkülő térrel; kevesebb rendezvénnyel, eseménnyel és programmal több lehetőségük volt ezen témák feldolgozására.

– Ez olyan szempontból is különleges esztendő volt a Makói Városi Televízió számára, bár még nincs vége ennek az évnek, hogy ebben az évben volt a legtöbb olyan film, ami a napi munkákon felüli volt, amit elkészítettünk, ennek száma mintegy tízre tehető – tudtuk meg a városi televízió vezetőjétől.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest