Kezdeményezések, amelyekhez bátran kell csatlakoznunk.  

A szokványosnak egyáltalán nem nevezhető évünk utolsó előtti hónapja másképpen helyezi az egészségünket a középpontba, mint a többi. Remélhetőleg jó szokásként kezd meggyökerezni és vírusként terjedni a szűrővizsgálatokon való részvétel. Annak ellenére, hogy egy ideje már léteznek ingyenes és bárki számára elérhető lehetőségek a témában, a tapasztalat az, hogy sokan mégsem élnek vele. Ha mégis pozitívak akarunk maradni, ami most nagyon fontos, évről-évre mégis egyre többen ismerik fel a megelőzés és a korai felfedezés fontosságát.

Elviekben gondolom, mindenki egyetért a célokkal és fontosnak is tartja, a gond a gyakorlati kivitelezéssel van és a mögötte rejlő lelkizéssel, szemérmességgel és kényelmetlenséggel. A hölgyek mintha kicsit bátrabbak lennének a területen vagy már egy-két gyermek világra hozatala után pl. egy rutin nőgyógyászati szűrés nem jelent nagy kihívást. Ez nem jelenti azt persze, hogy a konkrét időpont ne okozna izgalmat és egész napi odagondolást, de segíthet, ha barátnővel várakozhatunk vagy ismerős a közeg, az orvos. A látókörömben lévő férfiaknál nagyon eltérő hozzáállásokat tapasztalok vizsgálati fronton; van, aki igazán elszánt, sőt aktivistája is az ügynek és bajuszt is növeszt a figyelemfelkeltésre (ha eddig nem volt neki), ám akad, aki hallani sem akar róla. Nyilván utóbbinál van feladat, de előfordul, hogy a rábeszélés, nyaggatás csak még növeli az ellenállást. Úgy vettem észre, a hajlandóság a problémák jelentkezésekor nő, de akkor is kellhet némi biztatás,  szigorúan csak olyan személytől, aki valamilyen hatással bír. Az idősebbeknél nem kell ezen csodálkozni, hiszen nem feltétlenül ebben szocializálódtak, és erősen él a „nem rohangálunk azonnal az orvoshoz” meggyőződés is, amiben van igazság is.

Viszont, ha elszánjuk magunkat és sikeresen átestünk a vizsgálaton, utólag nem érthetjük, miért is vártunk ennyit, sőt elhatározhatjuk, rendszer lesz belőle. A szűrésekhez hasonlóan, a nyirkos idő ellenére egy ideje átélhetjük a száraz november élményét is. Aki vállalja, kipróbálhatja, milyen egy hónap alkohol fogyasztása nélkül. Nyilván az absztinensnek nem kaland, inkább azoknak szól, akik szívesen beszélgetnek esténként/esetenként egy pohár bor vagy sör mellett.  Állítólag sok új felismeréssel gazdagodhatunk magunkról és mindez még az egészségünkre is válik. A részvétel különösen fontos lehet az elkeserítő hazai statisztikák és a karantén okozta depresszió okán is.

A példa itt is nagyon fontos és az is, hogy igyekezzük legyőzni magunkat és a félelmeinket. Megéri.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest