A magyar kormány cselekszik a klímavédelemért, az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodás több területén hozott döntések tudományos eredményeken alapulnak. Magyarország csaknem 20 millió forintnak megfelelő svájci frankkal támogatta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) működését 2017 és 2020 között – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.

Ismertették: az IPCC feladata, hogy gyűjtse, rendszerezze, értékelje és összefoglalja az emberi tevékenység által kiváltott éghajlatváltozással kapcsolatos kutatási eredményeket, és közérthető módon mutassa be azokat az érdeklődőknek és a döntéshozóknak.

A testület jelentései tudományos alapot szolgáltatnak az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez kötődő politikai tárgyalásokhoz, a közreműködőket a világ legkiválóbb szakemberei közül választják ki.

A magyar kormány összesen csaknem 20 millió forintnak megfelelő svájci frankkal támogatta az IPCC működését 2017 és 2020 között, a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) közül egyedüliként folyamatos felajánlást biztosítva. Idén ez az összeg mintegy 5 millió forintnak megfelelő svájci frank volt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium éghajlat-politikáért felelős kormányzati szervként arra törekszik, hogy az IPCC munkájában minél több hazai tudós vehessen részt, fontos eredményekkel hozzájárulva a szervezet sikerességéhez. 2015 óta Magyarország is képviselteti magát az IPCC szakmai irányító testületében Ürge-Vorsatz Diánával.

Az IPCC jelenlegi értékelő ciklusán belül három különjelentést és egy metodológiai jelentést tett közzé. Tematikus munkacsoportjai jelentéseinek közzététele jövőre, a három jelentést összegző szintézis jelentésé pedig 2022-ben várható – olvasható a közleményben.

 

Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest