Egy friss tanulmány szerint világszerte 21 százalékkal nőtt az elektromos hulladék mennyisége az elmúlt öt évben – írja hirado.hu. Az újrahasznosítás mértéke ugyanakkor például 2019-ben mindössze 17,4 százalék volt. De hogyan is csökkenthetnénk a keletkező hulladék mennyiségét?

Az első lépés lehet a tudatos vásárlás és a vásárlói jogaink ismerete. Ha például meghibásodik egy termék, mindenképp vigyük vissza a kereskedőhöz, főleg ha jótállási vagy szavatossági időn belül vagyunk. Ezeknek a hossza ráadásul 2021-től változik. Január elsejétől sávos jótállási időt vezetnek be.

Tízezer és százezer forint közötti értékű termékeknél egy év lesz a jótállási idő, 101 ezertől 250 ezer forintig két év és 251 ezer forintnál drágább termékek esetében három év – mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az M1 Kék bolygó című műsorában.

A jótállási idő növelése támogatja a fenntarthatósági célokat is, azt, hogy a fogyasztók számára egy meghibásodott termék esetében a javítás legyen az elsődleges megoldás, ne egy új gép megvásárlása.

Míg 2007-ben a hulladéknak csak a 24,6 százaléka, addig 2019-ben már a 65,3 százaléka került vissza a körforgásba. Az Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF ) Nonprofit Zrt.  2019-ben a hulladékudvaraiból 1100 tonna elektronikai és elektromos hulladékot adott át a feldolgozó partnerének – mondta a Horváth László, a FKF PR-szakreferense.

A gépek szétbontása után keletkező anyagok esetében pedig már nem is hulladékról, hanem másod nyersanyagokról beszélhetünk. Ezek közül több kifejezetten értékes, az arany, az ezüst, a réz, illetve az alumínium szerkezetek, kábelek.

Gazdaságilag sokkal kisebb erőfeszítésbe kerül az alumínium hulladékot visszaforgatni és új terméket gyártani belőle, mintha bauxitból először timföldet, aztán alumíniumot, majd  ötvözetet állítanának elő – mondta Balika István, a Metalex 2001 Kft. elektronikai hulladék szakosztályának vezetője. Hozzátette, a vaskor óta a világon bányászott vas 60 százaléka, illetve az alumínium 70 százaléka még mindig forog a gazdaságban.

Az elektromos és elektronikai gépek az értékes komponensek mellett sokszor veszélyes anyagokat is tartalmaznak, ezért is fontos, hogy egy elromlott gép illegális hulladékként ne kerüljön ki a természetbe.

Az elektromos gépektől a hulladékudvarokon, az éves lomtalanítások alkalmával is megszabadulhatunk, sőt, igénybe vehetjük azokat a gyűjtőpontokat, amelyeket kifejezetten a veszélyes hulladékok leadására hoznak létre. Kis erőfeszítés, de ezzel sokat tehetünk a környezet megóvásáért.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest