A Magyar Falu Program pályázatán 4 millió 700 ezer forintot nyert a maroslelei óvoda felújítására a helyi önkormányzat. Ebből napelemeket szerelnek majd az épület tetejére. A kormányzati támogatás az idén csúcsot döntött a faluban.

A közelmúltban egy a 30 milliós támogatást már kapott a maroslelei önkormányzat a helyi az óvoda fejlesztéséhez, felújításához, most a Magyar Falu Programnak köszönhetően újabb 4,7 milliót nyertek.

– Ezt az összeget az óvodaépület energetikai fejlesztésére nyertük és költjük – mondta érdeklődésünkre Drimba Tibor. Maroslele polgármestere hozzátette, hogy ebből az összegből korszerűsítik az óvodai épület villamos-hálózatát, kap az épület ledes-világítást és napelemrendszert a tetőre ezek, illetve az elektromos eszközök táplálására.

– Van még egy elbírálás alatt álló pályázatunk, melyet a temető járdájára nyújtottunk be szintén a Magyar Falu Programba, ötmillió forint támogatás elnyerése érdekében. Elnyert pályázatok terén, úgy gondolom – csúcsévet zárunk, a koronavírus járvány ellenére – mondta a polgármester. – Nagyon szépen jöttek be a támogatások, nyertünk egy 132 milliós támogatást a bölcsőde építésére, 30 milliót az óvoda felújítására, korszerűsítésére, az épület alászigetelésére, a csoportszobák padozatcseréjére, lélegző vakolat felhordására, külső belső festésre, nyílászáró cserére, mosdófelújításra, illetve most nyertük el a 4,7 milliós energetikai korszerűsítési pályázatot. Már tárgyaltunk az óvoda vezetőjével, hogy mikor végezzék el mindezeket a munkálatokat, illetve az alatt hol kapjanak majd helyet az óvodások. Mindez nagy logisztikai feladatot jelent majd az óvodának és az önkormányzatnak is, mert az óvodafelújítás egy időben zajlik majd a bölcsődeépítéssel. Az óvodafelújítást azt a nyári szünetben szeretnénk elvégeztetni, így most azon gondolkodunk, hogyan tudjuk majd megoldani a nyári szünidő alatti gyermekfelügyeletet – mondta Drimba Tibor. Hozzátette, sok lehetőségük nincs a gyerekek elhelyezésére, csak az iskolában biztosított az étkeztetésük és ott állnak a rendelkezésükre a szociális helyiségek, de ez ügyben még egyeztetnek majd a tankerülettel, az iskolaigazgatóval.

– Nagyon köszönjük Lázár János országgyűlési képviselő és a kormányzat támogatását, látszik, hogy valóban a kis falvak szinten- és fenntartása csak így tud működni – hangsúlyozta Drimba Tibor, Maroslele polgármestere.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest