Az elmúlt időszakban újra elmérgesedtek Magyarország kapcsolatai Ukrajnával, ami azonban nem jó senkinek: sem az ukránoknak, sem a magyaroknak, de legfőképpen a kárpátaljai magyaroknak nem – írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebookon, számolt be róla az MTI.

Szijjártó Péter bejegyzésében közölte, az elmúlt napokban azonban kaptak pozitív jelzéseket, mint például Magyarország kijevi nagykövetének “korrekt” megbeszélése az ukrán külügyminiszter-helyettessel, vagy Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtöki “békülékeny” interjúja.
“Ma délelőtt kaptam is tőle egy kedves SMS-t (“No COVID can beat you”), majd ezután telefonon tárgyaltunk” – tette hozzá.

A politikus szerint a telefonos egyeztetésen abban maradtak ukrán kollégájával, hogy az ukrajnai önkormányzati választások körüli és utáni felfokozott hangulatot maguk mögött hagyják, nem engedik, hogy “veszendőbe menjen” az a sok erőfeszítés, amelyet a kapcsolatok normalizálásáért tettek.

Hangsúlyozta: visszatérnek a pozitív témákhoz és az együttműködés fejlesztéséhez.

Közölte: a koronavírus-világjárvány mindkét országot és kormányt komoly kihívások elé állítja, hiszen egyszerre kell megvédeni az emberek egészségét és életét, valamint működtetni a gazdaságot.

“A kétoldalú kapcsolatok ügyében végül azt a célt tűztük ki, hogy azok legyenek olyanok, mint a Fradi-Dynamo Kijev: látványos, magas színvonalú és végül döntetlen” – írta Szijjártó Péter.

 

 

Forrás: MTI | Borítókép: archív fotó, MTI/KKM/Borsos Mátyás

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest