A kövegyi önkormányzat a Magyar Falu Programban pályázott rá, sikerrel. A napokban kapott róla értesítést. Kívül belül megújulhat a kormányzati támogatással a faluház.

A kövegyi önkormányzat a Magyar Falu Program „Faluházak felújítása” című alprogram keretében egészen pontosan 12689808 (azaz tizenkétmillió-hatszáznyolcvankilencezer-nyolcszáznyolc forintot nyert a Faluház felújítására.

A kivitelezési munkálatok várhatóan 2021. tavaszán kezdődnek meg. Az épület komplex felújításon esik át, hiszen a munkálatok érintik a faluház tetejét, de teljesen felújítják az épület belső burkolat s kicserélik a jelenlegi nyílászárókat, összesen 11101779, azaz tizenegymillió-százegyezer-hétszázhetvenkilenc forintot fordítva erre, 544 ezer forintból új hűtő-fűtő berendezéseket szerelne be, azaz leváltják a jelenlegi fatüzeléses kandallót, valamint 1 millió 44 ezer 29 (azaz egymillió-negyvennégyezer-huszonkilenc) forintból új bútorokat vásárolnak a faluházba.

A mostani pályákat egyébként jól illeszkedik a falu fejlesztésébe, mely során, szintén pályázati pénzből újulhatott meg a faluház szomszédságában álló községháza, illetve az utóbbi melletti könyvtár is még az előző esztendőben. Akkor 38 millió 950 ezer forintos európai uniós támogatás segítségével készült mindkét épület homlokzati hőszigetelése, lábazati hőszigetelése, az ablakkávák kiegészítő hőszigetelése, a padlásfödém szigetelése de kicserélték a régi nyílászárókat, azaz az ajtót és az ablakokat is.

A fejlesztés eredményeként megvalósult a fűtési rendszer egyedi tervek szerinti felújítása, elektromos fűtési rendszer használatával. A filtráció biztosítására passzív légbeeresztőket szereltek az új nyílászárókra. Egyúttal elvégezték az épületek kötelező akadálymentesítését is.

A községháza tetejét pedig – ahogy arról a közelmúltban beszámoltunk – nemrégiben a Magyar Falu Programban nyert pályázatnak köszönhetően kilencmillió-kilencszáztizenkétezer forintból kezdték felújítani, illetve vásárolta új irodabútorokat összesen kétmillió-háromszáznyolcvanhétezer forintból.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest