Számos intézményt érint már Makón is a fertőzés, a fiatalok sokszor tünetmentesek, középkorúaknál olykor csak hőemelkedés mellett komoly fejfájásról, izomfájdalomról számoltak be a háziorvosok, mondta el Farkas Éva Erzsébet az online tájékoztatóján.

A kormány a magyar állampolgárok életének védelme érdekében veszélyhelyzetet hirdetett ki, bevezették a rendkívüli jogrendet, hívta fel a figyelmet a tájékoztatóján Makó polgármestere, hozzátéve, hogy ahogyan az országban, úgy a városban is gyorsan és drámaian romlik a helyzet.

Az új kormányzati szabályozás alapján a Hagymaházban a mintegy 400 férőhelyre mindössze 69 nézőt engedhetnek be, így majdnem minden rendezvény egy későbbi időpontra lett áttéve, novemberben, decemberben nagyobb rendezvényre nem kerül sor.

A karácsonyi és újévi koncert is elmarad, a korábbi évek eseményeiből lesz majd elkészítve egy összeállítás. A kulturális intézmények azonban egyelőre látogathatóak, korlátozott létszámmal, a szabályok betartásával.

Makón jelenleg 132 fő van hatósági Házi Karanténban (előző héten 112), és 54 igazolt fertőzött (előző héten 41).

A polgármester emlékeztetett, hogy a makói ENI krízisvonala továbbra is él, ezen elsősorban a 65 év felettiek hívását várják, akik segítséget szeretnének bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, meleg étel kiszállításban.

A piacról érkezett panaszok miatt – többen jelezték, hogy az árusok egy része nem mindig tartja be a szabályokat – az önkormányzat a rendőrség segítségét is kérte a szabályok betartatása érdekében.

Farkas Éva Erzsébet azt is elmondta a háziorvosok tájékoztatása alapján, hogy a koronavírust elkapott  fiatalok sok esetben lényegében tünetmentesek, a középkorúaknál azonban már nagyon súlyos tünetek is előfordulnak, amelyek több esetben csak hőemelkedés mellett nagyon erős fejfájással, izomfájdalommal járnak.

– Ha ilyen tünetek jelennek meg a háziorvosok továbbra is azt kérik elsőként telefonon jelentkezzenek a betegek. – hangsúlyozta a polgármester.

Farkas Éva Erzsébet beszélt a város anyagi helyzetéről is, mint mondta erről is sokan érdeklődnek. Az adófeltöltések egy mintegy 200 millió forintos adóhiány mellett megtörténtek, mivel azonban nem tudni meddig fog tartani a járványhelyzet, a polgármester továbbra is azt javasolja a képviselőtestületnek, hogy az önként vállalt, adható támogatásokat továbbra is függesszék fel.

Az elsődleges cél az emberi élet védelme mellett ugyanis a város működésének, a kötelező feladatok ellátásának biztosítása, főként, hogy a koronavírus gazdasági hatása a 2021-es adóbevételeket is negatívan érinti majd.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest