És akkor ingyenes, fizetni kell érte vagy mi a helyzet? És már a csalók is feltűntek. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Családi házak esetében:

  • Ha családi házban él és a házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (cég, egyéni vállalkozó), akkor a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal.
  • Ha családi házban él és a házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprést egy- vagy kétévente kötelező megrendelni. Ezt már nem a katasztrófavédelem, hanem csak kéményseprőcégek végzik. Attól a cégtől rendelhetik meg, amelyik szimpatikus. A megrendelés kötelező gyakorisága attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente. A kéményseprésért ebben az esetben fizetni kell. Ezen a   linken az irányítószámot megadva megtudhatjuk, hogy az adott területen milyen kéményseprőcégektől lehet megrendelni a kötelező ellenőrzést.

Társasházak esetében:

  • Ha társasházban él és a lakásba nincs bejegyezve cég vagy egyéni vállalkozó, akkor a kéményseprő magától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát.
  • Ha társasházban él és a lakásba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő szintén magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész munka díját, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell kifizetni, például egy tízlakásos társasház esetén a munkadíj egy tizedét.

 Fontos! Vannak olyan csalók, akik a katasztrófavédelem alvállalkozóinak adják ki magukat és a gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve bírsággal fenyegetőzve ajánlják fel a szolgáltatásaikat. Ezeket nem kell beengedni! A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelik meg a kötelező kéményellenőrzést, amelyiktől szeretnék, ne dőljenek be az erőszakos csalóknak.

Miért fontos elvégeztetni az ellenőrzést?

Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. A kéményben lerakódott korom, kosz, és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. A korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, a tűz pedig könnyen átterjedhet a tetőszerkezetre.

A kéményseprők a felülvizsgálat során kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívó-berendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, mindenképp elkell végezni a javítási munkálatokat, vagy az esetleges cseréket.

Mi történik, ha nem engedjük be a kéményseprőt?

Családi házban: – Azokban a családi házakban, ahol nincs semmilyen cég bejegyezve, semmilyen kötelezettségünk nincs, semmilyen büntetőjogi következménye nem lesz, ha nem engedjük be a kéményseprőt. A saját biztonságunk érdekében azonban nagyon is ajánlatos. Társasházban: – Társasházban lakó magánszemélyek esetén, ha nem engedjük be a kéményseprőt, felszólítást kap a lakó, hogy rendelje meg, és végeztesse el a kéményseprést ingyenesen. Ha ennek nem tesz eleget, akkor jogkövetkezmény és bírság lehet a vége, hiszen másokat is veszélyeztethet egy nem megfelelően kitisztított kéménnyel.

Cégek esetén: Cégeknek kötelező a kéményseprés elvégeztetése, ezért érdemes a korábban egyeztetett időpontban otthon lenni, mert később pótdíjat vagy akár bírságot kell fizetni.

A szén-monoxid-mérő életet menthet

– Ha kéményseprő és a megfelelő szakember is megnézte a fűtésberendezésünket, már csak egy dologra kell odafigyeljünk: a szén-monoxid-mérő berendezésre. Minden olyan fűtésrendszert, aminek látjuk a lángját, nyílt égésterű fűtőeszköznek hívunk. Ha nem megfelelő a szellőzés otthon – tehát az ablakokban nincsenek szellőzőrések – nagyon hamar elhasználhatják a szoba levegőjét, így jön létre a szén-monoxid. Mivel ez színtelen, szagtalan gáz, még az állatok sem érzik, ezért életet menthet, ha beszerzünk egy szén-monoxid-mérőt, hiszen akár percek alatt is halálos mérgezés történhet, ha nincs, vagy nem megfelelő az eszköz.

Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést.

Ezen a linken irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre  hívja fel a figyelmet Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest