Hárommillió forintot nyert a makói múzeum, a pályázat keretében raktári egységek állományvédelmi fejlesztésére igényelték a támogatást.

Mint a portálunkhoz eljuttatott közleményben olvasható: a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum pályázatot nyújtott be a járásszékhely múzeumok szakmai támogatására. Ezen pályázat keretében raktári egységek állományvédelmi fejlesztésére igényeltük a támogatást. A szakmai bíráló bizottság 3 000 000 Ft-ot szavazott meg intézményünknek, melyből a következő feladatokat fogjuk elvégezni:

– raktárhelyiségek felújítása, nyílászáró csere, a Tamás malom raktárhelyiségünkben, Makó Aradi u.97. sz. alatti külső raktárban.

A raktáraink állományvédelmi felszerelése és fejlesztése elengedhetetlen, mivel a múzeum gyűjteményeit tároljuk ezekben a helyiségekben. A műtárgyakat korszerű, a mai kor állományvédelmi előírásoknak megfelelő környezetben szeretnénk tárolni, megóvva így állapotukat.

Az intézményünk néprajzi gyűjteménye, a törzsanyag 18 000 db, a Börcsök Attila Különgyűjtemény pedig 10 000 db műtárgyat tartalmaz. Így Csongrád-Csanád megye egyik legnagyobb néprajzi anyag találhat nálunk. A Tamás malomban a mezőgazdasági-, a bútor- és kerámia gyűjtemény lett felhalmozva, melynek a rendezése folyamatos.

Ezen raktári épületünk, mint a nevéből kikövetkeztethető malom épület volt, egykor. Településünkön védettség alá vont építmény. A négyszintes épület nyílászáró cseréjét a homlokzat megbontása nélkül szeretnénk végezni. A beépítésre kerülő nyílászárók az eredeti ablakokon belül az 50 cm-es fal belső vonalában kerülne elhelyezésre.

A pályázat segítségével pormentessé válna a raktári egységünk, és a műtárgyvédelmi kártevő mentesítéseket, fertőtlenítéseket is el tudjuk végezni. Ezek a feladatok több évtizede elmaradtak a nem megfelelő raktári felszereltség miatt, de a pályázati támogatással megoldódnak.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest